Tekst Jos Verdonk | Beeld Erik Veld

Annette ten Doeschate (36) studeerde bouwkunde in Delft en is adviseur bij Monumenten en Archeologie. Deze afdeling van de gemeente Amsterdam speelt deze maand voor Sinterklaas. “De gemeente heeft er voor gekozen om historische en soms eeuwenoude bouwornamenten van gesloopte panden, af te stoten. Wij spreken liever van teruggeven aan de Amsterdammers.”

“Je kunt een keuze maken uit de online catalogus. Het enige wat je hoeft te doen, is je keus motiveren en uitleggen wat je met ‘jouw’ ornament wil doen. Wil je het in de gevel van je koopwoning metselen of verwerken in een nieuw kunstwerk? Die motivatie is belangrijk. We krijgen nu veel reacties als: ‘Geef me maar een brokstuk’, maar dat is niet echt de bedoeling. We willen gerichte aanvragen en liefst voor de wat grotere stukken.”

Een commissie bouw- en cultuurhistorici gaat in januari de verzoeken bekijken. Het streven is voor eind mei de ornamenten toe te wijzen. De gelukkigen moeten hun ornament zelf komen ophalen. “Helemaal kosteloos is dat niet, want daarvoor moet je meestal wel gespecialiseerd vervoer regelen. De meeste stukken zijn nogal zwaar!”

We staan in een gigantische loods in het Westelijk Havengebied. Hier ligt de helft van alle weg te geven ornamenten. Het Fijn Ding van Annette ten Doeschate is de geveltop van het pand Keizersstraat 21 in de Nieuwmarktbuurt. Dat pand werd in de jaren zeventig gesloopt om plaats te maken voor de metro. “Ik vind deze fantastisch, want het is een sierlijke geveltop. Op de beeldbank van het Stadsarchief is te zien hoe het er heeft uitgezien. Je ziet aan het gebouw spandoeken hangen tegen de sloop. Dat was in 1975 tijdens de Nieuwmarktrellen. Ik hou niet per se van symmetrie, maar ik vind dat deze top echt vakwerk uitstraalt. Je ziet een soort slakkenhuis, een ammoniet, maar het heeft ook iets bloemigs, Er zijn zoveel verschillende structuren in te herkennen.”

Wil je ook een brokstuk? Doe voor 31 december een gemotiveerde aanvraag via erfgoed@amsterdam.nl  Zie voor de catalogus amsterdam.nl/bouwfragmenten en de herkomst beeldbank.amsterdam.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here