Muziek heelt, is de stellige overtuiging van Lies Schilp, coördinator van muziekprojecten bij HVO-Querido. “Deze sociale concerten bieden een podium aan muzikanten die daar anders nooit zouden staan wegens hun psycho-sociale achtergrond of kwetsbaarheid”, zegt ze. “Wat ik zo leuk vind, is dat we dit niet alleen doen, maar samen met andere zorgorganisaties in Amsterdam die iets met muziek doen. We willen laten zien hoe belangrijk muziek is voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Via muziek werken mensen aan hun herstel en pakken ze hun sociale leven weer op. En gaan mogelijk ook weer aan het werk.”

Het Ritme van de Stad is een initiatief van Eiwerk, een muziekhuis voor muziekliefhebbers met een psychische of maatschappelijke kwetsbaarheid in Amsterdam-Oost. Directeur Daan Bonnier van Eiwerk: “Wij organiseren driemaal per jaar in onze eigen zaal concerten voor en door onze eigen muzikanten. Het Ritme van de Stad is daar een perfecte aanvulling op.”

Vondelpark

Eiwerk werkte al veel samen met HVO-Querido, Centrum Brouwerij en het Leger des Heils. Het lag daarom voor de hand om samen op te trekken om iets groters neer te zetten. Een echt festival, zodat deelnemers elkaar leren kennen. “Drie zomers traden onze bands op in het Openluchttheater in het Vondelpark”, zegt Daan Bonnier. “Dat smaakte naar meer.”

Als doorgewinterd muzikant heeft Schilp goede connecties bij Paradiso. Het was haar idee om te vragen of de poptempel een podium beschikbaar wilde stellen voor de sociale avonden. Paradiso bood de mogelijkheid de bovenzaal te gebruiken. Met een sociaal hart werkt Paradiso belangeloos mee bij de programmering van dit soort initiatieven. Op 7 februari was de eerste editie van Het Ritme van de Stad.

Festival

Bonnier: “Op het eerste concert in Paradiso was er een leuke mix van ongeveer 60 procent uit onze muzikanten-community en 40 procent reguliere bezoekers van Paradiso. De bands laten zien dat de kwaliteit van hun muziek niet onderdoet voor die van bands uit het professionele circuit. De muzikanten zijn allen aangesloten bij een van de organisaties en maken daar ook muziek. Wij vinden het belangrijk dat zij zonder stigma kunnen optreden op reguliere podia.”

Tot en met de zomer zijn er nog vijf sociale concerten in de bovenzaal. “Waarschijnlijk gaan we daarna een keer de grote zaal doen, een swingend festival in de zomer. Als de avonden goed lopen – afgelopen dinsdag was het zo goed als uitverkocht – dan hebben we zeker ook het idee om in september onze concerten op een mooi podium door te zetten.” Bonnier verheugt zich er nu al op.

Het Ritme van de Stad in Paradiso: t/m juli op elke eerste dinsdag van de maand. Toegang 5 euro (lidmaatschap Paradiso) en gratis met elke Stadspas. Meer info op www.paradiso.nl

Meer informatie: www.hetritmevandestad.nl

Muziekcentrum Eiwerk, HVO-Querido, het Leger des Heils en Centrum de Brouwerij organiseren concerten in muziektempel Paradiso. Iedereen is welkom. De toegang is gratis met Stadspas.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in