Het gemeenteraadslid: Gerjan van den Heuvel (ChristenUnie)

0
1484

MUG Magazine laat regelmatig een Amsterdams gemeenteraadslid aan het woord over sociale thema’s als werk, inkomen, armoede, schulden en de tweedeling in de stad.

“Betrek kerken en werkgevers beter bij armoedebeleid.” Dat zegt Gerjan van den Heuvel. Hij is sinds 2018 duo-raadslid van de gemeenteraad Amsterdam met als aandachtsgebied onder meer werk, inkomen en armoede: het terrein van wethouders Groot Wassink en Moorman. “Kwijtschelden van schulden moet beter worden aangepakt.”

Op zich is de aanpak van armoede in Amsterdam behoorlijk geregeld, zegt Van den Heuvel. “Er is voldoende politieke wil.” Maar het kan nog beter, denkt hij. Met als voorbeeld de aanpak van de schuldhulpverlening. “De gemeente zou er goed aan doen om kerken, moskeeën en werkgevers meer te betrekken bij dit vraagstuk.” Van den Heuvel stelt dat HR-afdelingen van bedrijven vanaf dag één op de hoogte zijn van medewerkers die in de schulden zitten door een ‘in beslaglegging’ op het loon. Dat biedt volgens hem kansen voor de gemeente om al in een vroeg stadium ondersteuning te geven. Hij weet dat de gemeente een ‘taalakkoord’ heeft met Amsterdamse werkgevers, maar op die lijst ontbreken tal van grote bedrijven met veel medewerkers met een laag inkomen. Daarom wil hij een schuldenakkoord met werkgevers in de stad.

Kerken

Van den Heuvel wijst ook op het niet voldoende inschakelen van kerken en moskeeën bij de aanpak van armoede. “Er is wel contact met de protestante kerk in Amsterdam, maar niet of nauwelijks met de vele kerken in Zuid-Oost of de vele moskeeën in onze stad. Die organisaties doen zelf veel aan ondersteuning van mensen in armoede, maar de gemeente heeft nauwelijks contact met hen.” Ook bepleit Van den Heuvel meer aandacht voor ‘financiële educatie’, oftewel jongeren leren met geld omgaan. “Een jongen van 18 jaar, die een mobieltje met een abonnement van twee jaar koopt, beseft vaak niet dat zo’n aankoop een bedrag van 1000 euro vertegenwoordigd. Bij niet of te laat betalen, is de weg naar een forse schuld snel gemaakt.” De aanpak van schulden kan volgens Van den Heuvel beter worden aangepakt. Hij verwijst daarbij naar een advies van de Amsterdamse Ombudsman. De gemeente (of meer algemeen: de overheid) is vaak de grootste schuldeiser en zou van die positie gebruik moeten maken om meer schulden te saneren, deels via kwijtschelding, aldus het advies. “De gemeente Arnhem heeft al zo’n systeem.”

Tegenprestatie

Van den Heuvel heeft een hekel aan het woord ‘tegenprestatie’, zoals dat soms wordt gebruikt in de discussie over de bijstand. Mag de gemeente van een bijstandsgerechtigde een tegenprestatie verlangen? Van den Heuvel vindt van niet, althans als het gaat om een verplichting te gaan werken. “Uitnodigen voor een gesprek is goed en dat mag best een verplichting zijn, maar dan met als doel te onderzoeken hoe de gemeente iemand kan helpen en te kijken wat iemand zelf kan in plaats van wat iemand zou moeten doen. Maar het doel moet niet zijn om iedereen aan het werk te krijgen. Dat is simpelweg niet realistisch.” Recent was er zo’n discussie in de gemeenteraad, naar aanleiding van de Amsterdamse aanpak het aantal mensen in de bijstand te verlagen van 40.000 (in 2019) naar 30.000 over drie jaar.

Duo-raadslid

Gerjan van den Heuvel (1995) is duo-raadslid voor de ChristenUnie. Ook geeft hij leiding aan de fractiemedewerkers van deze partij in Amsterdam. De ChristenUnie is sinds 2018 voor het eerst in de Amsterdamse gemeenteraad gekozen. De partij heeft één raadslid (Don Ceder) en vier duo-raadsleden die vooral actief zijn in de vele commissies van de gemeenteraad. Van den Heuvel heeft bestuurskunde gestudeerd aan de VU. Hij weet nog niet of hij zijn hele leven in de politiek actief zal zijn. “Het moet wel iets maatschappelijks zijn. Een functie in de journalistiek zou bijvoorbeeld ook goed kunnen.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in