Half miljard voor compensatie gedupeerden toeslagenaffaire

0
667

Het kabinet trekt een half miljard euro uit voor de gedupeerden van de kinderopvangtoeslag-affaire bij de Belastingdienst. Mogelijk komen circa 20.000 ouders in aanmerking voor compensatie, reparatie of kwijtschelding.

Het kabinet heeft hiermee adviezen van de commissie Donner overgenomen. Die heeft de toeslagen-affaire onderzocht. Het kabinet gaat zelfs iets verder dan de aanbevelingen van de commissie, aldus het ministerie van Financiën.

Het gaat om ouders die even vooringenomen zijn behandeld als ouders die bij eerdere fraudezaken waren betrokken. De commissie heeft daar al in november over geadviseerd. En het gaat ook om gedupeerden van ‘de buitenproportionele hardheid’ van het toeslagenstelsel. Zij krijgen terug wat zij in het verleden (naar de inzichten van nu) te veel hebben terugbetaald. De commissie adviseerde voor deze groep naar de afgelopen vijf jaar te kijken, maar het kabinet heeft besloten dat vanaf 2005 te doen. Toen startte het toeslagensysteem.

Het kabinet gaat met terugwerkende kracht terugvorderingen van de kinderopvangtoeslag herzien vanaf een grens van €1.500 teruggevorderde toeslag per jaar. De commissie adviseerde dat te doen bij een grens van €10.000. Het kabinet verlaagt die grens naar €1.500 euro om alle kwetsbare groepen te helpen.

Staatssecretaris Van Ark: ‘Teveel ouders zijn hard getroffen door de strenge regels die tot voor kort golden bij het niet, of niet volledig, betalen van een eigen bijdrage voor de kinderopvang. Dit geldt in het bijzonder voor ouders met lagere inkomens. Dat betreur ik zeer.’

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in