Belasting; doe aangifte en bespaar geld

Niemand wil te veel belasting betalen. Ook als je een gemiddeld of laag inkomen hebt, kun je soms eenvoudig je inkomstenbelasting verlagen. Hoe? Door aangifte te doen. Tekst Trudy Admiraal Beeld Erik Veld

0
1240

Belastingaangifte doen is niet vrijblijvend. Iedereen die in januari of februari een aangiftebrief ontving (op papier in de brievenbus en in de digitale berichtenbox op mijnbelastingdienst.nl), is verplicht aangifte te doen. Ook als je verwacht geld terug te krijgen. De aangifte moet tussen 1 maart en 1 mei naar de Belastingdienst worden gestuurd. Je kunt uitstel aanvragen tot 1 september. Als je geen aangifte doet, krijg je een verzuimboete.

Ook als je geen aangiftebrief hebt ontvangen, ben je soms verplicht uit eigen beweging aangifte te doen. Bijvoorbeeld als je verschillende (kleine) banen hebt gehad in 2019. Of wanneer je in 2019 meer dan €7.000,- hebt verdiend met werk waarop geen loonbelasting is ingehouden. Ook mensen die in 2019 aow én een pensioen kregen, moeten aangifte doen, ook al is er geen aangiftebrief op de mat gevallen. In die gevallen moet je vaak belasting bijbetalen. Maar dat is nog altijd beter dan de verzuimboete die kan oplopen tot meer dan €5.000,-.

Aftrekposten

Leuker is natuurlijk om geld terug te krijgen van de Belastingdienst. Ook dat gebeurt via de belastingaangifte 2019. Interessant zijn de aftrekposten waarvan het grootste deel niet automatisch is ingevuld omdat de Belastingdienst er niet van op de hoogte is. Soms stuurt de Belastingdienst zelfs een brief waarin staat: ‘Volgens onze gegevens is uw situatie niet gewijzigd. U hoeft daarom waarschijnlijk geen belasting te betalen. U ontvangt van ons dan ook geen aangiftebrief.’ Dat kan de ontvanger op het verkeerde been zetten. Want de Belastingdienst weet niet alles. Denk aan zorgkosten of vervoerskosten naar het ziekenhuis die de zorgverzekering niet vergoedt. Het gaat hierbij niet alleen om zorgkosten die u voor uzelf maakt, maar ook om kosten die u maakt voor mensen die, ook tijdelijk, bij u inwonen. Het is handig om bonnetjes, papieren en bewijzen alvast in een mapje bij elkaar te hebben.

Bij het invullen van het aangifteformulier kun je de velden met toelichting openklikken. Doe dat vooral, het kan veel opleveren. Want er bestaan aftrekposten waar je zelf niet zo snel aan denkt.

Heeft u een opleiding gevolgd voor een (toekomstige) beroep? Dan kunt u hiervoor bepaalde kosten aftrekken, bijvoorbeeld kosten van cursusgeld en leermiddelen. Het drempelbedrag is €250,-.

Voor mensen die in loondienst werken en van en naar het werk reizen met het openbaar vervoer, geldt onder voorwaarden reisaftrek zo lang deze kosten niet door de werkgever worden vergoed. De reisaftrek geldt voor mensen die minimaal 10 kilometer van hun werk wonen en hier minimaal één dag per week naartoe gaan. Om dit te bewijzen, heb je een openbaarvervoerverklaring of een reisverklaring nodig. Soms wordt de openbaarvervoerverklaring al door het vervoersbedrijf doorgegeven aan de Belastingdienst. Ga dat na. Vraag anders de openbaarvervoerverklaring zelf aan bij uw vervoerbedrijf.

Als je met losse vervoersbewijzen, de ov- studentenkaart of een persoonlijke ov-chipkaart reist, kan de werkgever een reisverklaring afgeven. Maak zelf op tijd een uitdraai van de gemaakte reizen. De gegevens van de ov-chipkaart worden maar 18 maanden bewaard.

Middeling

Wat ook handig is als je een sterk wisselend inkomen hebt: middeling. Je telt dan het inkomen van drie opeenvolgende jaren bij elkaar op en deelt dat door drie. Dan betaal je over het jaar waarin je een relatief hoger inkomen had minder belasting. Voor mensen die een ontslagvergoeding krijgen en daarna werkloos worden, is middeling een goed instrument om te voorkomen dat een groot deel van de ontslagvergoeding naar de fiscus gaat. Op de site van de Belastingdienst staat een rekentool zodat je kunt uitproberen of deze middelingsregeling voordelig is.

Fiscaal partner

Je kunt ervoor kiezen samen met een huisgenoot aangifte te doen. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Kijk op de site van de Belastingdienst of fiscaal partnerschap een mogelijkheid is. Samen met je fiscaal partner vul je dan de aangifte in. De aftrekposten worden van het hoogste inkomen afgetrokken en de bijtellingen worden bij het laagste inkomen opgeteld.

Soms pakt fiscaal partnerschap onvoordelig uit. De snelste manier om daar achter te komen, is het formulier ook een keer allebei afzonderlijk in te vullen zodat je kunt zien wat er onder aan de streep overblijft. Zolang je niet op ‘verzenden’ klikt, is er niks aan de hand.

Fiscale partners die uit elkaar gaan, kunnen in het scheidingsjaar nog fiscaal partner blijven. Daarna niet meer.

Vragen? Bel de Belasting­telefoon: 0800 – 0543 (gratis)

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in