Gratis anticonceptie: ‘Laat je stem horen’

0
891

Anticonceptie is een zaak voor iedereen, het geeft seksuele vrijheid en biedt keuze in ouderschap. En daarom moet het gratis zijn, vinden Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak. Door middel van gratis toegang tot anticonceptie kunnen vrouwen meer meedoen aan de samenleving, kunnen ze zelf kiezen of en wanneer ze zwanger raken, en dit raakt ten slotte ook de mannen en andere partners. Hiernaast komen onderwijs, arbeid en financiële zelfstandigheid voor vrouwen hierdoor binnen handbereik. Gratis anticonceptie gaat iedereen aan.

Bureau Clara Wichmann, DeGoedeZaak en ruim 7.000 mede-eisers zijn daarom een rechtszaak tegen de staat begonnen, met als doel: Gratis anticonceptie voor iedereen.

Tijdens de rechtszaak die op 12 juli zal beginnen, worden er ook anonieme verhalen ingediend om de eis kracht bij te zetten. Iedereen kan zijn of haar verhaal delen op: https://eenzaakvooriedereen.nl/input-rechtszaak/

 Femke Zeven van Bureau Clara Wichmann ziet het positief in. ‘De zaak loopt erg goed, we hebben al veel verhalen binnengekregen, waaruit opnieuw blijkt hoe belangrijk gratis toegang tot anticonceptie is. Daarnaast hebben we stevige juridische grondslagen en schatten onze kans van slagen dan ook hoog in. Mensen kunnen hun verhaal nog blijven delen, dus laat je stem horen!

DeGoedeZaak en Bureau Clara Wichmann voeren samen met ruim 7.000 mede-eisers een rechtszaak tegen de staat om het recht op gratis anticonceptie af te dwingen.
eenzaakvooriedereen.nl

 

Sinds de Dolle Mina’s leek de strijd al gestreden. Deze actiegroep boekte zo’n vijftig jaar succes met hun slogan ‘Moeders wil is wet, met de pil naar bed’. Anticonceptie kwam in het basispakket. Maar niet voor eeuwig. Helaas is in 2011 besloten dat anticonceptie niet ‘medisch noodzakelijk’ was en werd het uit het basispakket gehaald. ‘Het belang van dit onderwerp wordt te weinig op maatschappelijk en juridisch niveau besproken. Het is treurig dat deze strijd steeds opnieuw moet worden gestreden. Anticonceptie is een cruciaal onderdeel van het leven. Daarom dwingen we het recht hierop nu af bij de rechter’ , aldus Zeven.

Bureau Clara Wichmann, voert al lang strategische rechtszaken om de rechtspositie van vrouwen in Nederland te verbeteren, ze hebben al een aantal belangrijke overwinningen binnengehaald. ‘Wij verwachten natuurlijk dat we deze zaak ook winnen. Maandagochtend 12 juli zal de zitting plaatsvinden en zo’n 6 weken later zullen we hopelijk te horen krijgen dat het is gelukt!’

Het delen van je persoonlijke verhaal is nog steeds mogelijk via de site.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in