AMSTERDAM – De Amsterdamse gemeenteraad is akkoord met drie belangrijke sociale onderwerpen: een schuldenvrije start voor jongeren, parttimers hoeven buiten hun schuld om te veel ontvangen bijstand niet terug te betalen én de ‘cohort-aanpak’ om het aantal bijstanders te laten dalen daalt van 40.000 naar 30.000.

De gemeente wil via een pilot (proefstart) 150 jongeren helpen uit de schulden te komen. Jongeren krijgen een beloning als ze een goede inzet tonen. Wie aan deze aanpak meedoet en één of meer doelen haalt – bijvoorbeeld werk vinden of gaan studeren – krijgt een deel van de schuld kwijtgescholden. “Hierdoor staan jongeren bij de start van hun werkzame leven niet op achterstand”, lichtte wethouder Marjolein Moorman (PvdA) toe. De raad ging woensdag 11 maart akkoord. Alleen de VVD en Forum voor Democratie (FvD) waren tegen.

Bijstandsschulden

Wie vanuit de bijstand parttime gaat werken, moet vaak achteraf een deel van de bijstand terugbetalen, ook als je niets aan de opgebouwde WPI-schuld kunt doen. Dat gaat veranderen. Wie door een fout van de gemeente te veel bijstand heeft ontvangen, hoeft dat niet meer terug te betalen. “De gemeente moet haar werk gewoon beter doen”, meent wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks).
De fracties van GroenLinks en D66 wilden dat ook oude gevallen in aanmerking zouden komen voor deze nieuwe aanpak, maar daar voelde de wethouder niet meteen iets voor. Wel beloofde hij de dilemma’s van het verzoek van beide fracties in kaart te brengen. Van de bijna 40.000 mensen in de bijstand krijgen nu 4.000 mensen een korting op hun uitkering. Dat is maar liefst 10 procent en dus lang niet altijd door eigen toedoen.

Van 40.000 naar 30.000

Met een aantal banenplannen – onder meer op Schiphol (750 banen) en met ZuidOostWerkt (250) – in combinatie met de zogeheten cohort-aanpak wil de gemeente het aantal bijstanders laten dalen van 40.000 begin 2019 naar 30.000 in 2022. Via de zogenoemde cohort-aanpak krijgen de komende maanden alle bijstanders een oproep. Dat gebeurt per regio en met speciale aandacht voor specifieke groepen zoals jongeren, statushouders en 50-plussers.
Deze aanpak loopt al ruim een jaar. Volgens wethouder Groot Wassink gaat het voortvarend. Onder jongeren van 27 tot 32 jaar in Nieuw-West en Zuidoost is er tot nu toe een uitstroom van 25 procent. Vóór de zomer volgen nieuwe cijfers. Begin dit jaar stond de teller op 38.725 personen in de bijstand.
De raad repte overigens met geen woord over de klachten over de cohort-aanpak, die zijn binnen gekomen bij de Amsterdamse Bijstandsbond. In de raadscommissie had de wethouder toegezegd deze klachten te zullen onderzoeken.
GroenLinks bepleitte nog een banenplan voor het MKB.

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in