Gedeeltelijke lockdown: horeca is weer dicht0
875

De café’s en restaurants zijn weer dicht omdat het aantal coronabesmettingen te hard stijgt. Dat heeft het kabinet besloten.

Het kabinet heeft de maatregelen tegen het coronavirus aangescherpt. Daardoor moet het aantal besmettingen gaan dalen. Sinds woensdag 15 oktober 22.00 uur is er een gedeeltelijke lockdown. De politie zal waar nodig mensen waarschuwen en beboeten als ze de 1,5 meter-regel niet in acht nemen, aldus de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) in Het Parool. Tegen feestjes binnenshuis zal worden opgetreden.
De preventieteams van de GGD zullen aanwezig zijn in de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost om mensen voor besmettingsrisico’s te waarschuwen. Deze stadsdelen zijn volgens Halsema uitgekozen omdat daar veel bewoners in grote gezinnen en klein behuisd wonen en veelal banen hebben ‘waarbij ze veel in contact komen met mensen.’

Mondkapjesplicht

Het kabinet zou het liefst per direct een mondkapjesplicht invoeren, maar om juridische redenen kan dat pas per 1 november. Tot die tijd geldt het dringende advies om in openbare binnenruimtes, zoals een winkel of een stationsgebouw een mondkapje te dragen. Dat geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. In de Amsterdamse bibliotheken (OBA) is zo’n mondkapje al verplicht, zoals dat ook al geldt in het openbaar vervoer en op middelbare scholen, mbo en hoger onderwijs. Alleen tijdens de les mag het kapje af.

Drank en drugs

In openbare ruimtes, zowel binnen als buiten, is het tussen 20:00 en 07:00 uur verboden om alcoholische dranken en drugs in bezit te hebben of te gebruiken. Thuis mogen er maximaal drie gasten per dag worden ontvangen, waarbij kinderen tot en met 12 jaar niet meetellen. In binnenruimtes waar mensen zitten, mogen maximaal 30 mensen samenkomen, kinderen meegerekend. Er zijn voorlopig geen wedstrijden in de amateursport, met uitzondering van kinderen tot 18 jaar.
Verder geldt nog steeds: werk zoveel mogelijk thuis. Houd 1,5 meter afstand tot anderen, ga niet naar plaatsen waar het druk is, nies en hoest in de elleboog en was de handen regelmatig met zeep.

Wie vragen over de nieuwe coronamaatregelen heeft, kan terecht bij 0800-1351. Wie klachten heeft die op corona kunnen duiden, kan via 0800-1202 of via www.coronatest.nl een testafspraak maken. De nieuwe maatregelen zijn hier te vinden.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in