Gaat u er dit jaar op vooruit of achteruit?

MUG Magazine wil graag van u weten of u aan het eind van de maand meer of minder overhoudt. Veel Nederlanders zien in januari een iets hoger bedrag op hun loonstrookje maar ook een fors hogere energierekening en zorgpremie.

0
1346

Bijna iedereen gaat er dit jaar in koopkracht op vooruit, belooft het kabinet. Maar is dat ook zo? Hoe ziet uw loon- of uitkeringsstrookje er eind deze maand uit? En wat bent u meer kwijt aan energiekosten, ziektekosten en boodschappen? Laat het MUG weten, mail ons zodra u het overzicht heeft.

De basisverzekering pakt dit jaar gemiddeld €80,- per jaar duurder uit. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag ook omhoog gaat. Gezinnen en oudere stellen met een laag inkomen of klein AOW’tje kunnen rekenen op maximaal €281,- per jaar meer toeslag. Dat zou dus een voordeel van €200,- moeten opleveren. Maar studenten en alleenstaanden met een laag inkomen of bijstandsuitkering krijgen er maximaal €7,83 aan zorgtoeslag per maand bij; dat zal de stijging van de zorgpremie in veel gevallen of net aan compenseren.

Vooral energiekosten kunnen voor een domper zorgen

Het stevigst hakken de energiekosten er dit jaar in, zeker voor wie een slecht of matig geïsoleerde woning heeft. Menigeen heeft al een aankondiging gekregen van de energiemaatschappij dat het maandbedrag met zo’n €25,- omhoog gaat. Boodschappen zijn ook duurder geworden. Het lage BTW-tarief voor eerste levensbehoeften als voeding, kranten, boeken, de kapper enzovoort is van 6% naar 9% gegaan. Dat geldt zelfs voor leidingwater, ondanks breed protest van de waterbedrijven. De waterrekening zal dus ook hoger vallen.

Hogere lokale lasten

En dan zijn er nog de lokale lasten. Amsterdam heeft de afvalstoffenheffing verhoogd van €235,- voor eenpersoonshuishoudens en €313,- voor meerpersoonshuishoudens in 2018 naar respectievelijk  €276,- en €368,-. Amsterdammers met een inkomen op of rond het bijstandsniveau en weinig vermogen kunnen wel kwijtschelding krijgen van lokale belastingen. Ook voor de waterschapsbelasting kan bij Waternet kwijtschelding worden aangevraagd. Kijk voor andere gemeenten en waterbedrijven op hun websites of vraag naar de regelingen voor kwijtschelding van lokale heffingen bij uw klantmanager indien u een uitkering heeft.

Meer nettoloon en iets hogere uitkeringen

De meeste werkenden in loondienst houden meer over van hun brutoloon. Door verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting in combinatie met verlaging van de inkomstenbelasting over de tweede en derde schijf krijgen vooral middeninkomens een hoger netto loon.

De bijstandsnorm voor alleenstaanden (ook met kind) was in 2018 afgerond €997. Dit jaar ligt de norm op €1.026,- oftewel €29,- per maand meer. Voor gehuwden was het €1.425,- en nu €1.465,-, oftewel €40,- per maand meer. Ook de AOW gaat met enkele tientjes omhoog.

De hamvraag: gaat u er op vooruit? Of achteruit? Meld het MUG!

De hamvraag blijft: compenseren de veelal hogere netto salarissen en uitkeringen voldoende uw extra uitgaven voor boodschappen, drinkwater, energie en lokale lasten? En dan hebben we het nog niet over mensen die vanwege ziekte extra kosten maken. Of over mensen die om een andere reden extra kosten hebben die in de koopkrachtplaatjes niet meedoen, zoals bezit van een autootje of last van tabaksverslaving. Laat het ons weten!

Wij gaan uiteraard zeer vertrouwelijk om met uw gegevens, en zullen die nooit zonder uw nadrukkelijke toestemming publiceren.

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in