Betogers voor een hoger minimumloon. © Erik Veld

Alle grote politieke partijen zijn het er over eens dat het minimum uurloon omhoog moet. Maar met hoeveel? Vakbond FNV strijdt al jaren voor een uurloon van 14 euro.

Alle grote politieke partijen willen het minimumuurloon verhogen, zo blijkt uit de (concept-) verkiezingsprogramma’s voor de verkiezingen van maart 2021. Maar er zijn flinke verschillen tussen de partijen over de hoogte en het tempo van invoeren van zo’n hoger uurloon. Vakbond FNV strijdt al vanaf de zomer 2019 voor een minimumuurloon van 14 euro. Actieleider Jesse Oberdorf (FNV) zegt dat bij een minimumuurloon van 14 euro ongeveer 1.3 miljoen mensen een beter leven zullen hebben. ‘Het minimumuurloon is de afgelopen veertig jaar met 20 procent gedaald.’ Hij legt uit dat met 14 euro per uur bruto per saldo in 2022 een inkomensstijging van dertig procent wordt gerealiseerd. Voor wie het niet weet: op dit moment is het minimumuurloon 10.77 euro bij een 36-urige werkweek.

PvdA, SP en GroenLinks

Deze partijen zijn het duidelijkst. ‘We introduceren daarom het minimumuurloon vanaf 18 jaar’, staat in het programma van de PvdA. ‘Een minimumuurloon van 14 euro is duidelijk, transparant en minder complex voor toezichthouders, werkgevers en werknemers. We verhogen het minimumloon met behoud van de koppeling aan de sociale zekerheid, waaronder de AOW en de bijstand.’ Ook SP en GroenLinks steunen deze voorstellen.

VVD, D66 en CDA

Deze partijen zeggen ook dat het minimumuurloon omhoog moet, maar noemen niet het getal van 14 euro per uur. Zo wil het CDA het wettelijk uurloon verhogen met tien procent, maar dat geldt dan voor het uurloon bij een veertigurige werkweek (thans 9.70 euro per uur). D66 wil ook verhogen, maar noemt geen getal of percentage. En de VVD wil wel een hoger minimumloon, maar wil niet dat uitkeringen automatisch meestijgen met het minimumloon, met uitzondering van AOW en arbeidsongeschiktheid.

Amsterdam is ‘slappe hap’

FNV roept de gemeente Amsterdam op om voortaan een minimum uurloon van 14 euro te hanteren. Maar voorlopig zonder succes, schrijft de vakbond. ‘De gemeente heeft wel een brief aan de FNV geschreven, dat ze voor verhoging van het minimumloon zijn, maar niet dat het verhoogd moet worden tot 14 euro. Slappe hap. Wij gaan de Amsterdamse gemeenteraad wakker schudden.’

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in