Frans Icke (71) kwam als buurtbewoner al vaak in De Boomsspijker om daar te vergaderen in de bewonersraad van de buurt toen hij er een briefje zag hangen dat het volgende Repair Café in De Boomsspijker aankondigde. Hij werd nieuwsgierig, ging er kijken en vond het zo leuk dat hij zichzelf als vrijwilliger aanbood. Dat is alweer twee jaar geleden en sindsdien probeert hij iedere maand mee te doen.

Klik op de eerste foto hieronder voor de hele fotostrip

Frans heeft geen technische opleiding maar had wel een technische vader, die hem als kind al aan het werk zette. Daar heeft hij altijd profijt van gehad. Werken hoeft niet meer maar doet hij wel: hij heeft een eigen Deltavliegschool en schrijft ook nog software.

De Boomsspijker is een Huis van de Buurt aan de Rechtboomssloot, vlakbij de Nieuwmarkt. Het is een ontmoetingscentrum met veel activiteiten, zoals het repair café, een computerclub, inloop (balie, bar en een buurtrestaurant). Ook zijn er inloopspreekuren van organisaties op het gebied van wonen en maatschappelijk werk. Er werken zo’n 30 vrijwilligers. 

Een Repair Café is een bijeenkomst die draait om het samen repareren van allerlei kapotte spullen. Gereedschap en deskundige vrijwilligers zijn daarbij aanwezig. In Amsterdam zijn veel Repair Café’s, zie voor meer informatie www.repaircafe.org.

Meer weten over De Boomsspijker? Loop er eens binnen, mail boomsspijker@dock.nl of bel 020-6264002. De Boomsspijker is altijd wel op zoek mensen die gastheer of -vrouw willen zijn en vrijwilligers met eigen initiatieven, die activiteiten willen opzetten.

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA). Aan nieuwe vrijwilligers is altijd behoefte.

Fotograaf Sake Rijpkema heeft zelf ook de nodige ervaring als vrijwilliger. Zo fotografeerde hij al eerder, in de jaren negentig, als vrijwilliger voor maandblad MUG. De reeks reportages – die van groot fotovakmanschap getuigen – worden regelmatig aangevuld met nieuwe afleveringen. Iedere aflevering laat zich bekijken als een stripverhaal.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in