AMSTERDAM – Oprichtster Esmeralda Jongmans en haar team van stichting de Florakokjes ontving woensdag 17 oktober uit handen van de wethouder Marjolein Moorman (PvdA) de Omarmprijs 2018, een cheque van €5.000,-. Jongmans op het podium van Pakhuis de Zwijger: “Ongelooflijk, we zijn zo klein en toch winnen we de eerste prijs. Met dat geld willen we een eigen buurthuis beginnen.”

Florakokjes ontfermt zich over kinderen waarvan de ouders leven van een krappe beurs. “We willen kinderen een fijne tijd bezorgen. We helpen met huiswerk, en we doen aan sport en aan het einde van de middag wordt met z’n allen een gezonde maaltijd gekookt. De kinderen worden begeleid door ervaren buurtvrijwilligers.”

‘We kunnen het niet alleen’

Wethouder armoedebestrijding en schuldhulp Moorman: “Alle 26 genomineerde initiatieven zijn me waardevol. Armoede kan echt iedereen overkomen. Het is fantastisch wanneer er dan mensen zijn die kunnen helpen. We doen vanuit de gemeente veel aan armoedebestrijding maar we kunnen het niet alleen.”

De Omarmprijs beloont Amsterdamse sociale initiatieven om armoede te verlichten. De prijs is een idee van het Pact voor Amsterdam, waaraan ook MUG Magazine is verbonden. Het Pact is een samenwerking tussen de gemeente, bedrijven en betrokken Amsterdammers tegen armoede. Met de Omarmprijs wil het Pact succesvolle initiatieven in het zonnetje zetten. Dat is hard nodig in een stad waar een op de vier Amsterdammers arm is.

Digitale Omarmprijs

De tweede prijs van €2.500,- ging naar stichting GeefJeKindEenVoorsprong in Amsterdam-Zuidoost. De stichting helpt kwetsbare kinderen met bijles en taaltraining en laat ze gezond eten. De derde prijs (€1.000,-) was voor Weekend Academie.nl in Amsterdam-West en Nieuw-West, voor huiswerkbegeleiding aan kinderen met een leerachterstand.

Naast de Omarmprijs is dit jaar de eerste Digi-Omarmprijs (€5.000,-) uitgereikt voor digitale initiatieven tegen armoede. Winnaar is VraagApp, een app waarmee snel antwoord op dagelijkse vragen wordt gegeven. De Digi-Omarmprijs wordt gesponsord door ING.

Tekst Marcel Schor | Beeld George Maas/Fotonova
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in