Zowel de rijksoverheid als de gemeente bieden compensatie voor de gestegen energielasten. Alle compensaties op een rij.

Allereerst is er de compensatie voor iedereen, dus ongeacht je inkomen, die in november en december 2022 via je energiemaatschappij wordt uitgekeerd. Het Rijk betaalt dat. Het gaat om twee keer 190 euro. Elke maatschappij doet dat weer anders.

Maatschappijen als Essent, GreenChoice, EnergieDirect en VandeBron verrekenen de compensatie met je termijnbedrag. Als je maandelijkse voorschot 200 euro bijvoorbeeld bedraagt, hoef je in november en december nog maar een tientje te betalen. Maar eerst worden openstaande betalingen verrekend. Is je termijnbedrag lager dan 190 euro, dan moet het energiebedrijf het resterende bedrag naar je rekening overmaken, zo legt consumentenprogramma Radar op haar website uit.

Eneco en OXXIO doen het weer anders. Zij maken de compensatie direct naar je rekening over. Je kunt beide bedragen halverwege de maanden november en december verwachten.

De energieleveranciers Vattenfall, die veel klanten in Amsterdam heeft, BudgetEnergie en Engie verrekenen je compensatie niet met je termijnbedrag. Maar als je bij hen nog een rekening open hebt staan,  zullen ze de compensatie daar wel van aftrekken. Blijft er dan nog wat over, dan wordt dat op je rekening gestort. Vattenfall keert het eerste bedrag voor 26 november en het tweede bedrag uiterlijk voor Kerst uit. BudgetEnergie maakt het over voor de 15e van beide maanden, Engie doet dat in de laatste week van de maand.

Lage inkomens

Naast deze voor iedereen bedoelde energiecompensatie, krijgen Amsterdammers met een laag inkomen op 11 november 2022 alvast een energietoeslag van 500 euro, die voor het jaar 2023 is bedoeld. In totaal mogen de lage inkomens voor 2023 op een compensatie van 800 euro rekenen. De resterende 300 euro volgt volgend jaar. De gemeente haalt een deel van de compensatie voor 2023 naar voren omdat veel Amsterdammers juist nù hogere kosten hebben.

Mensen met een laag inkomen (je mag niet meer dan 120 procent van het wettelijk minimumloon ontvangen), hebben over 2022 recht op een energiecompensatie van in totaal 1.800 euro. Mensen met een uitkering krijgen de compensatie automatisch op hun rekening gestort. Wie geen uitkering heeft en weinig verdient, moet de compensatie aanvragen. Dat kan via deze website.

Als het goed is gegaan, hebben uitkeringsgerechtigden in de maanden maart en juni 2022 al 800 euro gekregen, de resterende duizend euro volgt in de maand november 2022. Inmiddels is er nòg iets veranderd. De gemeente kijkt bij de vraag of je recht hebt op een compensatie niet meer naar wat je eventueel op je spaarrekening hebt staan.

Tv-programma Radar heeft een aantal bespaartips, die je hier kunt bekijken. Ook Vattenfall heeft een aantal handige tips op haar website staan.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in