Een op vijf merkt achteruitgang in inkomen

0
613

Een op de vijf Nederlanders (20 procent) heeft in maart een terugval in inkomen gemerkt door de coronacrisis. En 21 procent verwacht die terugval ook deze maand, aldus een peiling van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Het gaat vooral om jongeren, flexwerkers en zzp’ers. De meesten verwachten dat hun inkomen maximaal dertig procent zal dalen.

’Jongeren en zelfstandigen zijn degenen die ook als het goed gaat, de grootste inkomensonzekerheid hebben. In tijden van crisis krijgen zij als eerste de hardste klappen’, aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart in een persbericht. Mensen met geldproblemen wachten vaak lang met vragen om hulp. Het Nibud roept daarom verhuurders, energiemaatschappijen, zorgverzekeraars, waterbedrijven en providers op om contact te zoeken met hun klanten als ze merken dat rekeningen niet worden betaald. ’Mensen willen wel betalen, maar kunnen het nu niet. Laat ze niet modderen, maar help ze eruit door mee te denken over welke mogelijkheden er wél zijn.’

Ruim eenderde van alle Nederlandse huishoudens denkt de komende tijd lastig rond te kunnen komen. Bijna 30 procent van de mensen heeft onvoldoende geld om twee maanden zonder inkomen te kunnen. Het Nibud geeft als advies om het Nibud-stappenplan Grip houden op geldzorgen te doen.  Als je je zorgen deelt en hulp inschakelt, verminder je financiële stress.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in