De prijzen in supermarkten gaan langzaam omlaag

0
578

Na vele maanden van forse prijsstijgingen zijn de prijzen van sommige supermarktproducten weer stabiel. Sommige producten worden zelfs goedkoper, meldt de Volkskrant.

Een blik Unox Knakworst kostte in januari 2023 nog €3,19 bij Albert Heijn, maar is nu weer voor €2,45 te koop, dat komt neer op een prijsdaling van 23 procent. En bij Jumbo is een pak Douwe Egberts Lungo Intens Voordeelpak inmiddels 59 cent goedkoper en kost €4,85.

Na vijftien maanden van flinke prijsstijgingen lijkt daar nu voorlopig een einde aan te komen. Onderzoeksbureau GfK houdt al een tijdje bij hoeveel een mand met 55 geselecteerde boodschappen kost. In die mand zitten onder andere appels, koffie, brood en toiletpapier. In twee jaar tijd steeg de prijs van die mand van €100,- naar €134,-, maar de laatste vier weken is diezelfde mand een euro goedkoper geworden.

Dat sommige prijzen weer dalen, komt volgens deskundigen door de fors lagere energieprijzen en dalende grondstoffenprijzen. Vooral de prijzen van A-merken zoals Calvé pindakaas lijken te zakken. Jumbo biedt zo’n pot nu voor €2,59,- aan, dat was nog niet zo lang geleden €3,45. De A-merken moeten wel, want veel consumenten zijn inmiddels op huismerken overgestapt. Dat de knakworsten van Unox bijna om de week in de aanbieding zijn, heeft daar ook mee te maken.

Volgens sommige deskundigen zijn consumenten meer op hun kassabon gaan letten, gooien ze minder eten weg, warmen ze kliekjes vaker op en zijn ze minder bezig met het vullen van hun voorraadkast. Supermarkten merken dat en proberen hun prijzen daarom zo laag mogelijk te houden en dat is gunstig voor consumenten.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in