De maand MUG: januari

MUG Magazine maakt maandelijks een selectie van nieuwsberichten die minima aangaan. Naast berichten uit de media verwerkt MUG nieuws van overheden, instanties en organisaties. MUG Magazine zorgt dat u bij blijft, ook als u geen krantenabonnement hebt en het nieuws niet op de voet volgt. MUG houdt u wakker!

0
1215

Doodziek dankzij Tilburgs reïntegratietraject

TILBURG – Yusuf Ivak is doodziek van het werken via een reïntegratietraject in 2004 in de NS-werkplaats in Tilburg, meldt het NOS Journaal. Hij moest daar oude treinstellen schuren en raakte zo besmet met Chroom-6, zoals meer onderhoudspersoneel van onder andere Defensie en de spoorwegen. Het uiterst giftige Chroom-6 wordt als bescherming tegen corrosie gebruikt. Vooral bij het schuren lopen mensen risico te worden besmet. Ivak vertelt aan de NOS over de slechte werkomstandigheden tijdens zijn reïntegratietraject: ‘We kregen geen mondkapjes en ook geen duidelijke uitleg. Als onze werkdag er tegen 17.00 uur op zat, kwamen er mannen in witte pakken om te meten. Zij wisten dat het foute boel was, maar ons is nooit iets verteld.’ Ivak heeft veel lichamelijke klachten, zoals clusterhoofdpijn en uitvalsverschijnselen. De gemeente Tilburg, destijds verantwoordelijk voor zijn reïntegratietraject, onderzocht de zaak rond het gebruik van Chroom-6 in de NS-werkplaats. Wie zich als slachtoffer meldde, kreeg drie jaar (van 2016 t/m 2018) lang het eigen risico van de zorgverzekering (€385,-) vergoed en in 2018 een eenmalige tegemoetkoming van €500,-. Onderhoudspersoneel bij Defensie is ‘beter’ af. Zij kunnen sinds 2015 gebruik maken van een coulanceregeling, goed voor een bedrag tussen de €3.000 en €15.000 euro, zonder dat Defensie daarmee schuld erkent.


 

EU-arbeidsmigranten komen niet voor de bijstand

Volgens onderzoeker Petra de Jong komen arbeidsmigranten uit landen als Polen, Bulgarije en Roemenië niet naar Nederland om hier van de goede sociale voorzieningen te profiteren. De Jong promoveerde in januari aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift Between Welfare and Farewell (‘tussen sociale zekerheid en vaarwel’), zo bericht NRC Handelsblad. Haar bevinding: de meeste arbeidsmigranten zijn jong en op zoek naar werk, werk dat vaak niet door Nederlanders wordt gedaan. Weinig arbeidsmigranten lijken bovendien op de hoogte van de voorzieningen in Nederland. Toch bestaat het idee dat vooral Oost-Europeanen hier naartoe komen om van die voorzieningen te profiteren. Volgens De Jong is dat een kleine minderheid. Bovendien krijgen ze niet zomaar een uitkering. Je moet hier op z’n minst enige tijd hebben gewerkt. De meeste arbeidsmigranten uit Oost-Europa komen nog altijd uit Polen; in 2017 kwamen er ruim 9.000 bij. Maar ook Duitsland en Groot-Brittannië zijn belangrijke leveranciers van arbeidskrachten.


 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in