Dapperbuurt-voedselbank : “Wij bedienen ook laaggeletterden”

0
1633

Naast de Voedselbank Amsterdam kent Amsterdam verschillende buurtvoedselbanken, zo ook in de Dapperbuurt. Vanuit een leegstaande winkelruimte aan het Dapperplein deelde Habiba Bouanan en haar vrijwilligers tijdens de Ramadan dagelijks maar liefst tweehonderd voedselpakketten uit. Zelfs Ali B kwam even meehelpen. Inmiddels deelt ze de pakketten wekelijks uit.

Habiba Bouanan is drijvende kracht achter de stichting Prachtvrouw, die al vijf jaar in Oud-Oost (Transvaalbuurt, Oosterpark- en Dapperbuurt) taallessen geeft in combinatie met trainingen om vrouwen met een migratieachtergrond te helpen zelfstandig te worden, en het heft in eigen hand te nemen. “Veel vrouwen zijn afhankelijk, ofwel van een uitkering, ofwel van hun man. Vooral in deze tijd van corona, waarin veel  kostwinners hun werk zijn kwijtraakt, leidt dat vaak tot armoede voor de vrouw en haar gezin. Door corona wordt dat zichtbaarder, want kleine baantjes, zoals schoonmaakwerk, vallen ook weg. Als je zelfstandig bent, kun je zelf ook bijdragen aan het gezinsinkomen.”

Dapperbuurt

Bouanan begon met een buurtvoedselbank in de Dapperbuurt, omdat zo’n voorziening er, anders dan bijvoorbeeld in de Indische Buurt, nog niet was. “Onze stichting werkt al jaren in de Dapperbuurt. We zitten in vrouwenruimte De Kat, dus we merkten dat er behoefte aan was. Eind april, tijdens de Ramadan, zijn we met het uitdelen van voedselpakketten begonnen. Ik zag in mijn omgeving dat gezinnen  door werkloosheid werden getroffen, maar ook dat jongeren hun werk kwijtraakten. Mijn neef is bijvoorbeeld taxi-chauffeur. Hij moet door het wegblijven van toeristen nu naar ander werk uitzien.”

Tijdens een korte reportage op AT5 laat Bouanan zien wat er in een voedselpakket zit. “Een warme maaltijd, soepje, brood voor bij de soep, koffiebroodje voor bij de thee, dessert en druiven.” Dat ze tijdens Ramadan is begonnen, komt omdat die periode voor haar en veel  buurtgenoten een heilige maand is, “waarin je iets doet voor mensen die het minder hebben.”

De buurtvoedselbank begon met veertig, maar zit nu al op tweehonderd maaltijden die ze gratis verstrekken. Bouanan doet dat natuurlijk niet in haar eentje, maar krijgt hulp van vrijwilligers. En ze krijgt hulp van Said Bensellam, die in 2007 werd verkozen tot Amsterdammer van het Jaar. Ze noemt hem haar ‘rots in de branding’. Bensellam sprak zijn netwerk aan om haar te kunnen helpen. “Het WOW Hotel, waarvan de koks momenteel niet veel kunnen doen omdat er geen toeristen zijn, schenkt ons bijvoorbeeld vijftig maaltijden. Said en zijn mensen brengt het dan in een busje naar ons toe, zoals hij ook bijna dagelijks groente en fruit brengt. Dat haalt hij dan weer op bij groothandels waar hij de eigenaar van kent.”

Lekkernijen

Lokale ondernemers, zoals bakkers, gaven lekkernijen en tijdens de Ramadan doneerden Amsterdammers ook geld aan de buurtvoedselbank, zoals er ook spontane initiatieven waren. Zo fietste een vrouw uit Oud-Zuid helemaal naar de Dapperbuurt om een pan Marokkaanse erwtensoep te brengen.

Zelfs Ali B kwam in mei even langs en werd meteen aan het werk gezet om voedselpakketten uit de delen. “Ja, dat was wel een verrassing, ook voor de mensen die voedselpakketten kwamen afhalen. De volgende dag was de rij twee keer zo lang.”
Aanvankelijk zou de buurtvoedselbank ná de Ramadan stoppen. “Dat hebben we niet gedaan, want de behoefte bleek groot. We hebben geen geld om èlke dag voedsel uit te delen, dus nu doen we het elke vrijdag, om 19:00 uur. Groente en fruit delen we nog wel dagelijks uit, om 17:00 uur, behalve op zondag.”

Behalve de bewoners van de Dapperbuurt, profiteren daar nu ook bewoners uit de rest van Oud-Oost van. “We krijgen inmiddels vier pallets groente en fruit per dag. Die delen we met vier zelforganisaties in Oost, die eenzame ouderen of gezinnen met schulden bedienen. Dan moet je denken aan druiven, mango’s, sinaasappels en appels. Ja, dat zijn veel vitamientjes; heb je ook nodig.”

Voedselbank

Amsterdam kent een goed functionerende Voedselbank, die het door de corona-crisis een stuk drukker heeft gekregen. Maar uit het feit dat er daarnaast nog verschillende buurtvoedselbanken actief zijn, kun je afleiden dat de centrale voedselbank blijkbaar niet in alle behoefte kan voorzien. Bouanan: “Een buurtvoedselbank is laagdrempeliger. Bij de Voedselbank Amsterdam komen mensen op een wachtlijst te staan en moeten ze zich met papieren en pasjes verantwoorden. Wij bedienen ook mensen die laaggeletterd zijn. Ik sprak laatst bijvoorbeeld een Pakistaanse vrouw die niet eens wist waar ze de voedselbank kon vinden.”

Maar er is nòg een verschil: bij de Amsterdamse voedselbank moet je aantonen dat je financieel aan de grond zit, bij de buurtvoedselbank niet. “Instanties die wij kennen sturen mensen naar ons door van wie ze weten dat zij zo’n pakket kunnen gebruiken. Maar we doen dit werk vooral op basis van vertrouwen. En als mensen naar ons toekomen, zijn ze al dapper, want er is veel schaamte om bij ons in de rij te gaan staan.”

Libelle

Voorlopig opereert de buurtvoedselbank vanuit een winkelruimte aan het Dapperplein 45, maar daar moeten de vrijwilligers eind juni uit. “Het ziet er naar uit dat we naar een andere plek in de buurt kunnen verhuizen, maar dat is tijdelijk. We hopen dat de gemeente of een particulier ons aan een vaste ruimte kan helpen.”

Intussen is haar initiatief opgevallen bij het vrouwenblad Libelle, want ze is ze met nòg negen andere vrouwen genomineerd voor de verkiezing van Libelle STER van 2020, waarbij een vrouw in het zonnetje wordt gezet die zich in corona-tijd verdienstelijk heeft gemaakt. In november wordt de uitslag bekendgemaakt.

Bouanan is overigens, naast haar werk voor de Stichting Prachtvrouw,  gezinscoach. “Je merkt duidelijk dat door corona binnen gezinnen de spanningen oplopen, in welke vorm dan ook. Mensen zijn hun werk kwijtgeraakt, zijn vaker thuis. Ik ben bijvoorbeeld door een moeder gebeld, die relatietherapie wil, omdat het ‘zò niet langer ging.’ Als gezinscoach heb ik het dus drukker dan ooit.“

Stichting Prachtvrouw heeft een Facebookpagina (Prachtplan) en een website.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in