Corona-crisis treft vooral flexwerkers in Amsterdam

AMSTERDAM De corona-crisis raakt Amsterdam harder dan andere steden.

0
732

De corona-crisis treft Amsterdam meer dan gemiddeld, aldus het UWV. 34 procent van de werknemers (182.000) in Groot Amsterdam werkt in sectoren die zwaar in de knel komen door de crisis. Het Tozo2-loket is geopend.

Het UWV heeft op 4 juni een overzicht gepubliceerd van de mate waarin de verschillende sectoren in de arbeidsmarktregio Groot Amsterdam worden getroffen door de uitbraak van het coronavirus en de intelligente lockdown. Dat schrijft het gemeentebestuur in haar wekelijkse ‘verzamelbrief’ inzake de sociale gevolgen van de crisis voor Amsterdam.

In Groot Amsterdam werken 182.300 werknemers (34 procent van alle werknemers) in een sector die te maken heeft met (zeer) grote krimp van werkgelegenheid. Dat zijn er meer dan gemiddeld in Nederland. Zeer grote krimp van de werkgelegenheid speelt in Groot Amsterdam vooral in de uitzendsector en in de horeca. Opvallend is dat in sectoren die het meest worden geraakt door de crisis, relatief veel medewerkers flexibele contracten hebben. In totaal behoren 78.500 werknemers in de zwaarst getroffen sectoren tot de flexibele schil. Naast 22.800 uitzendkrachten, ruim 14.700 oproepkrachten en 40.900 werknemers met een tijdelijk contract. Zij lopen relatief veel risico op baanverlies.

Tozo1 en Tozo2

Daarnaast zijn er in de stad Amsterdam nog 94.000 zelfstandigen die niet in deze rapportage staan. In de afgelopen week steeg het uiteindelijke aantal zelfstandigen dat een aanvraag deed voor de Tijdelijke ondersteuningsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo 1) naar 41.228. De Tozo-regeling voor ZZP-ers is verlengd van 1 juni tot 1 oktober, met als extra eis dat het inkomen van een eventuele partner ook meetelt om in aanmerking te komen.

Bijstand

Het aantal Amsterdammers dat een bijstandsuitkering ontvangt, is de afgelopen week verder gestegen tot 40.320. In februari van dit jaar stond de teller nog op 38.627. In de afgelopen week kwamen er 183 nieuwe bijstandsuitkeringen bij. Ondanks de beperkingen als gevolg van de corona-crisis, stroomden vorige week 56 mensen uit de bijstand naar werk.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in