Crisis treft laagopgeleiden, migranten en gehandicapten

0
868

Niet-westerse migranten, laagopgeleiden en mensen met een arbeidsbeperking lopen het meeste risico door de corona-crisis hun werk te verliezen. Zij hebben vaak een flexibel arbeidscontract in een sector die gaat krimpen. Dat heeft het Sociaal Cultureel Planbureau onderzocht.

Deze groepen lopen groot risico op armoede, als ze hun werk kwijtraken, aldus het SCP. Er moet beter beleid komen om te voorkomen dat deze kwetsbare groepen steeds flexbanen hebben, vindt het planbureau. Omscholing kan een oplossing zijn, aldus het SCP in het rapport Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

Personeel met een flex-contract in een sector die waarschijnlijk gaat krimpen – zoals de uitzendsector, reisbureaus, horeca, luchtvaart en cultuur, sport & recreatie – is kwetsbaar, aldus het rapport. Zo hebben mensen met een arbeidsbeperking (uitgezonderd degenen met een Wsw-baan) een grotere kans hun baan te verliezen: 15,7 procent heeft een flexcontract in een krimpsector (tegenover 6,0 procent van het totale aantal werknemers). Ook mensen met een niet-westerse migratieachtergrond werken vaker in een flex-dienstverband in een krimpsector. Dit geldt voor 14,3 procent van de eerste en 12 procent van de tweede generatie. (Van de werknemers zonder migratieachtergrond behoort 4,6 procent tot de kwetsbare groep).

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in