Tekst Elizabeth Venicz | Beeld Erik Veld

De Amstel leek wel een openluchtzwembad de afgelopen weken. Elk vrij stukje oever lag op zonnige dagen vol handdoeken en jongeren in zwemkleding. Somerlust in het Amstelkwartier is zelfs een paar keer door de politie ontruimd omdat het te druk werd.

Er wordt al langer buiten gezwommen in de stad. Maar sinds de zwembaden moesten sluiten en nog steeds maar mondjesmaat open zijn, zwemmen er zichtbaar meer mensen in grachten en kanalen. Hoe zit het eigenlijk met zwemmen in open water in Amsterdam?

Negen officiële zwemplekken telt Amsterdam. Allemaal aan de randen van de stad. Officieel zwemwater betekent dat daar de waterkwaliteit wordt gecontroleerd. Die kwaliteit varieert van uitstekend (Diemerpark) tot aanvaardbaar (Gaasperplas) tot een negatief zwemadvies (Sloterplas bij Sloterstrand). Allemaal te vinden op zwemwater.nl.

In alle andere wateren is zwemmen toegestaan, behalve in vaarwegen. Ook van bruggen duiken mag niet. Maar veel lijkt daar niet op te worden gecontroleerd. Ben je zwanger of heb je verminderde weerstand dan kun je volgens de GGD beter niet in ongecontroleerd water zwemmen. Al is de waterkwaliteit in heel Amsterdam volgens Waternet wel steeds beter geworden.

Het Nieuwe Diep aan de rand van het Flevopark is zo’n ongecontroleerd zwemwater. Een rustige plas met een paar woonboten omzoomd door bomen en riet waar af en toe iemand van een bootje springt of vanaf het veld het water inloopt. Aan de rand staat een waarschuwingsbord: vanwege vervuild slib niet geschikt voor kinderen onder de zes. Daphne uit de Indische Buurt laat zich er niet door tegenhouden. “Het voelt als vakantie in eigen land. Vooral als er niemand is. Ik vind dat bord dat er staat wel fijn, het weerhoudt mensen ervan het water in te gaan.”

En zo zijn er nog veel meer zwemplekken in Amsterdam. In de waterrijke buurten zoals IJburg en het Oostelijk Havengebied wordt bijna overal gezwommen en van bruggen af gedoken. Daar is het vaak rustiger dan bij de strandjes. Al kun je er na afloop meestal niet in de zon liggen. Wil je dat wel dan kun je op de volgende plekken terecht:

CentrumMarineterrein (met strandje), bij de Nijlpaardenbrug (achter Artis)

Nieuw-West Sloterplas, Nieuwe Meer

Noord Het Twiske (wel 10 zwemplekken), bij Café de Ceuvel

Oost Bogortuin (met strandje), IJburgstrand, Nieuwe Diep (Flevopark), Strandje Diemerpark (ook voor kleine kinderen), Weespertrekvaart (hier wordt gevaren dus oppassen), aan de Amstel vooral in het Amstelkwartier en bij de roeiverenigingen (handige steigers en geen woonboten)

West Erasmuspark achter sportpark Blauw-Wit

Zuid Aan de Amstel (bij de steiger achter het Mirandabad), bij Park Schinkeleilanden (achter het Olympisch stadion) duik je zo in de Schinkel en het Olympiakanaal (grote boten dus oppassen), in het Noorderamstelkanaal bij het Amsterdams Lyceum

Zuidoost Gaasperplas, De Hoge Dijk

Tips voor zwemmen in open water

  • Zwem niet in kanalen en sloten na hevige regen omdat er risico is op riooloverstort, riolen lozen dan het water dat ze niet kwijt kunnen in het oppervlaktewater
  • Let op waar je uit het water kunt. Kademuren zijn doorgaans te hoog om op eigen kracht uit te klimmen. Kijk waar de ladders en steigers zijn
  • Pas op voor boten, ga bij grote boten -direct naar de kant
  • Zwem niet als er dode dieren liggen
  • Drink nooit oppervlaktewater, ook niet als het er schoon uitziet
  • Goed douchen na afloop
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in