Commissie: Bijstand en minimumloon moeten fors omhoog

0
1853

Als er niets aan het kabinetsbeleid verandert, komen alleenstaanden en stellen zonder kinderen die van het sociaal minimum moeten leven de komende jaren per maand 100 tot 200 euro te kort, zo heeft de Commissie sociaal minimum aan de Tweede Kamer laten weten.

Bijstand en minimumloon verhogen

Minima-gezinnen met twee of meer kinderen komen straks tot 500 euro per maand tekort. Die tekorten worden nu nog gedrukt door tijdelijke maatregelen zoals het prijsplafond voor energie. Die tijdelijke maatregelen verlopen volgend jaar. Om te voorkomen dat de tekorten te hoog oplopen, adviseert de commissie om bijstand en minimumloon met respectievelijk 7,4 en 7 procent te verhogen. Ook een verhoging van de huurtoeslag kan voor veel huishoudens een verschil maken, dat geldt ook voor kinderbijslag en kindgebonden budget.

‘Door de vloer van het bestaansminimum wat omhoog te tillen, geven we mensen meer gemoedsrust’, zegt Godfried Engbersen, hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit en voorzitter van de commissie, tegen de Volkskrant. Bovendien is de kans dat mensen in de schuld belanden dan een stuk kleiner.
De Commissie sociaal minimum is opgericht nadat de voltallige Tweede Kamer een motie hierover van Kamerlid Pieter Omtzigt steunde. De kans is dus groot dat (demissionair) minister Carola Schouten van armoedebeleid serieus naar de adviezen gaat kijken.

Noodzakelijke uitgaven

De te verwachte tekorten ontstaan niet alleen door het wegvallen van tijdelijke steunmaatregelen, maar worden ook veroorzaakt doordat de leden van de commissie, die bestaat uit medewerkers van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, opnieuw zijn gaan kijken naar noodzakelijke uitgaven. Daaronder worden niet alleen voedsel en huisvesting gerekend, maar ook internetabonnement en smartphones. Ook moeten mensen kunnen participeren in de samenleving, bijvoorbeeld door lid te worden van een vereniging. Ook moeten huishoudens een buffer kunnen aanhouden, waarmee een hogere energierekening als gevolg van een strenge winter of hoge tandartskosten kunnen worden opvangen.
De commissie wijst er ook op dat er de afgelopen jaren al heel wat rapporten zijn verschenen, maar dat de urgentie hoog is om de positie van de minima te verbeteren.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in