Chronisch zieken eisen passend vangnet

0
1655

Bijstandsgerechtigden met een arbeidsbeperking en de FNV boden eind vorige maand de Tweede Kamer een rapport aan, met de titel Passend Vangnet Gewenst. Hiermee strijden ze voor meer financiële steun bij hun levenslange beperking.

Het tijdelijke karakter van de bijstandsuitkering sluit niet aan bij de behoeften van chronisch zieken. Een bijstandsuitkering valt onder de Participatiewet. De bedoeling daarvan is dat mensen zo snel mogelijk weer aan het werk gaan, waar nodig met steun. Voor chronisch zieken is dat onmogelijk omdat ze een levenslange arbeidshandicap hebben.

De indieners van het rapport vinden het onterecht dat chronisch zieken worden behandeld als mensen die voor een korte tijd een beroep op de bijstand kunnen doen. Zo raakte een beginnende zelfstandig ondernemer voorgoed arbeidsongeschikt na een hersenbloeding. Ze is een alleenstaande moeder van twee kinderen en leeft van de bijstand.

Vaak is de bijstand voor mensen zoals de alleenstaande moeder een veroordeling tot levenslange armoede, terwijl ze hun handen vol hebben aan hun ziekte. De bijstandsgerechtigden en het FNV pleiten voor ondersteuning waarin extra zorgkosten worden meegenomen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in