Tekst Marcel Schor | Beeld Sodis Vita

Een mevrouw die door mij was bemiddeld naar werk, had na een maand op vrijdag patatdag ingevoerd, al haar nieuwe collega’s waren hartstikke enthousiast”, vertelt Julian Smit, recruitment-coördinator bij uitzendbureau Olympia Amsterdam. Een recruiter is iemand die werkzoekenden bemiddeld naar werk. Smit: “Je luistert goed naar iemands wensen, zijn of haar werkervaring is minder belangrijk dan motivatie. Je probeert zo goed mogelijk in te schatten bij welk bedrijf of organisatie hij of zij zou kunnen werken.”

Alle werkzoekenden bij Olympia krijgen een gesprek met een recruiter. ”Iedereen kan hier gewoon naar binnen stappen of bellen voor een afspraak of online een afspraak maken, we maken altijd tijd. We trekken een uur uit voor een gesprek zodat we de kandidaat beter kunnen leren kennen. Wie zit er tegenover mij? Wat zou die persoon willen doen? We denken mee en geven advies.”

De recruiter doet meer dan alleen gesprekken voeren. “Om iemand te kunnen bemiddelen moet je goed contact onderhouden met werkgevers. Dat kunnen bedrijven zijn maar ook de gemeente Amsterdam. Het meest belangrijk is dat je de bedrijfscultuur van al die bedrijven en organisaties kent en die cultuur kan onderling behoorlijk verschillen. Bij een informele bedrijfscultuur heeft de werknemer bij vragen en problemen makkelijk toegang tot de leidinggevende, bij formele organisaties is er een grote afstand tussen leidinggevende en werknemer. Maar ook de manier van communiceren kan nogal verschillen. Bij sommige bedrijven is het verstandig dat de werknemer eerst goed nadenkt testvoordat hij iets zegt.”

Een goede recruiter weet de juiste man of vrouw op de juiste plek te krijgen. “Uitgangspunt is dat de kandidaat zich prettig voelt bij het bedrijf of de organisatie.” Maar ook: “Je denkt wanneer het werk van de kandidaat stopt mee over vervolgstappen naar ander werk. Soms is het nodig om iemand eerst een test te laten doen, waaruit zou kunnen blijken dat het zinvol is om eerst een training te volgen.”

De recruiter doet dus werving en selectie. Een werkzoekende die vanuit Olympia wordt uitgezonden krijgt te maken met een intercedent, dat is een vast contactpersoon vanuit het uitzendbureau. Smit: “Je bent als intercedent bereikbaar voor vragen over het werk of scholing, maar kandidaten kunnen ook hun hart bij je luchten. Je doet ook functioneringsgesprekken.”

Ook stelt de intercedent met de uitzendkracht een contract op. “Je taak is om de kandidaten goed te begeleiden. Je hebt veel persoonlijk contact, vaak bij de werkgever en je reist door de hele stad. Hoe beter je de kandidaat kent, hoe beter je hem of haar kunt helpen.”

Werken als recruiter of intercedent bij Olympia met zicht op een vast dienstverband? Bel of mail met Julian Smit van de vestiging Olympia Amsterdam. 020 489 26 34 / 06 8311 6823 of mail: j.smit@olympia.nl

met medewerking van Olympia

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in