Burgemeesters willen de kloof arm-rijk dichten

1
537
Vijftien burgemeesters, onder wie de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, hebben de Tweede Kamer gevraagd te investeren in zestien kwetsbare gebieden. Daar wonen in totaal één miljoen Nederlanders.

‘Help gemeenten en maatschappelijke partijen om de kloof te dichten tussen de mensen die vooruit gaan en die achterop raken,’ zo luidt hun noodkreet  ‘Dicht de Kloof!’.

De burgemeesters pleiten voor een nationaal herstel- en perspectiefprogramma. Er moeten langjarige investeringen en onorthodoxe maatregelen komen. Die moeten de leefbaarheid en veiligheid in zo’n zestien kwetsbare gebieden verbeteren. Als voorbeeld noemen ze het herstelprogramma dat in twintig jaar tijd de achterstanden in Rotterdam-Zuid moet wegwerken.

Volgens de burgemeesters hebben bewoners steeds vaker te maken met armoede, werkloosheid, onderwijsachterstanden, slechte gezondheid en criminaliteit. Daarbovenop krijgen ze nog eens extra harde klappen door de coronacrisis. Dat veroorzaakt een kloof die ‘de sociale samenhang en de leefbaarheid van de samenleving onder druk zet,’ schrijven de burgemeesters aan de Tweede Kamer, die aan een nieuw kabinet werkt.

Om die problemen aan te kunnen pakken, vragen de burgemeester 400 miljoen om zestien stedelijke gebieden aan te kunnen pakken en 100 miljoen voor andere kwetsbare gebieden in het land. Met dat geld kan er beter onderwijs komen, krijgen mensen een betere arbeidspositie en gaat de kwaliteit van woningen omhoog.

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in