Bijverdienen in bijstand niet altijd succes

0
934

Heb je meer kans op werk als je in de bijstand bijverdient? In vijf gemeenten mochten bijstanders bij wijze van experiment tot €200,- bijverdienen. De resultaten zijn wisselend.

Een van de hoofdvragen achter het experiment is of zo’n aanpak leidt tot een hogere uitstroom naar werk. Of juist niet, met daarbij de vraag of (extra) begeleiding van de gemeente verschil maakt.

Naast de vijf (Groningen, Ten Boer, Wageningen, Tilburg en Deventer) uit het experiment zijn er meer gemeenten die een soepel ‘bijverdienbeleid’ hanteren. In Amsterdam loopt een proef met inmiddels meer dan 2.000 deelnemers. De eerste uitkomsten van de Amsterdamse aanpak zijn echter niet eerder dan in juni te verwachten. Utrecht en Nijmegen melden nu ook al resultaten.

Afgelopen vrijdag presenteerden de vijf experimenteer-gemeenten hun bevindingen, en die blijken per stad wisselend te zijn. Wageningen is enthousiast, schrijft Omroep Gelderland, en wil er verder mee aan de slag.

In Nijmegen werd geen positief effect gevonden op de uitstroom naar een baan. Onderzoekers van de Radboud Universiteit vertellen de NOS dat er zelfs sprake was van een negatief effect, vooral bij de groep die zelf voor begeleiding kon kiezen.

Maatwerk nodig

Volgens onderzoekers van de Universiteit Utrecht is het in Utrecht echter wel gelukt om mensen binnen zestien maanden wat stapjes dichterbij de arbeidsmarkt te krijgen, schrijft de Volkskrant. De Utrechtse wethouder Linda Voortman, die als Groen-Links-Kamerlid de motie indiende om het experiment mogelijk te maken, wil dan ook verder met de resultaten.

Utrecht en Groningen willen meer financiële- en beleidsruimte in de Participatiewet om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. ‘Er is een persoonlijke aanpak nodig waarin ruimte is voor maatwerk voor de werkzoekenden’, zegt Voortman tegen Binnenlands Bestuur.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in