Wat kun je doen om uit de schulden te raken en te blijven? Wat zijn je rechten en waar kun je terecht? Tips.

Negen procent van de Amsterdammers had in 2019 problematische schulden. Nieuwe cijfers volgen eind dit jaar maar er is weinig reden om optimistisch te zijn. Veel mensen maken zich zorgen met de energierekeningen die er nog aan komen. Wat kun je zelf doen?

Zorg voor overzicht:

Zet al je vaste lasten op een rijtje. Vergeet ook jaarlijkse uitgaven niet. Tel die op en deel dat bedrag door 12 zodat je weet hoeveel je daar maandelijks voor moet reserveren. Reserveer bij voorkeur ook iets voor onvoorziene omstandigheden. Bereken hoeveel je overhoudt per week. Is dit bedrag door schulden te laag om van te leven, zoek dan hulp.

Pin je weekgeld en betaal alles cash. Zo zie je altijd hoeveel je nog over hebt.

Maak je post open. Desnoods met iemand erbij als je er zenuwachtig van wordt. Enveloppen dicht laten maakt je problemen alleen maar groter (en je schuld hoger)

Bewaar rekeningen, aanmaningen etcetera. Zet erop wanneer je iets hebt betaald en doe het in een map. Zo hou je beter overzicht. En dan kan iemand die je helpt er ook sneller iets aan doen.

Klopt een rekening niet? Reageer er direct op. Bel op, leg de situatie uit en stuur na ingewikkelde gesprekken ook nog een mail met wat jullie hebben besproken. Dingen die niet kloppen worden niet vanzelf weer rechtgezet.

Heb je schulden? Maak zelf een afbetalingsplan met deze tool van het Nibud: zelfjeschuldenregelen.nibud.nl/introductie

Vind je de bovenstaande dingen lastig? Vraag dan hulp bij een Buurtteam.

Spaar

Sparen is de manier om financieel minder kwetsbaar te worden. Al is het maar een tientje in de maand. Je kan het ook ergens in huis bewaren als instanties op je nek zitten.

Doe regelmatig wat kleingeld in een potje. Zo heb je altijd een kleine reserve in huis voor noodgevallen.

Geld lenen kost geld. Ze zeggen het niet voor niets in de reclame. Je kunt beter eerst zelf sparen en dan iets kopen dan op afbetaling want je betaalt vele malen meer. Moet je geld lenen omdat iets cruciaals stuk is, ga dan naar de Kredietbank. Zij zijn een sociale kredietverstrekker: amsterdam.nl/werk-inkomen/kredietbank-amsterdam

Kostgeld

Het voelt misschien ongemakkelijk maar vraag kinderen boven de 18 die werken om kostgeld. Boven de 18 krijgen ouders geen kinderbijslag en kindertoeslag meer en zal je kind zelf ziektekosten moeten betalen. Dat kan zo 400 euro schelen in de maand. Heeft je kind een baan(tje) dan is het reëel om ze te vragen wat bij te dragen.

Heb je andere mensen in huis, zoals zorgbehoeftige ouders, dan kun je daardoor problemen met je toeslagen krijgen. Hoe lastig ook, vraag of ze kunnen bijdragen. Meer over kostgeld: nibud.nl/onderwerpen/kinderen-en-jongeren/kostgeld

Maak van alle regelingen gebruik

De landelijke regelingen ken je ongetwijfeld: www.nibud.nl/onderwerpen/inkomensondersteuning daarnaast zijn er nog allerlei gemeentelijke regelingen: www.amsterdam.nl/werk-inkomen/hulp-bij-laag-inkomenHet zijn er maar liefst 34. Van een gratis ID kaart tot korting op een nieuw wasmachine tot tijdelijke huurverlaging. En die regelingen zijn er niet alleen voor mensen met een uitkering. Alle mensen met een laag inkomen kunnen ze aanvragen. Nu al duizelig? Vraag hulp!

Doe het niet alleen

Veel mensen schamen zich voor financiële problemen. Ze proberen té lang om alles zelf op te lossen waardoor schulden oplopen. Vraag hulp vóórdat je in de schulden raakt. Bij de buurtteams kun je in de buurt vaak al op korte termijn een afspraak maken. buurtteamamsterdam.nl/waarmee-kunnen-we-helpen/geld. Komt het Vroeg Eropaf-team langs? Zij helpen je om niet uit huis te worden gezet of afgesloten te worden. Dus grijp hun hulp aan. Ze krijgen een seintje van woningcorporaties, ziektekostenverzekeringen bij betalingsachterstanden.

Beslag

Loop je al bij een deurwaarder en is er beslag gelegd op je inkomen? Dan moet er een minimumbedrag overblijven om van te leven. Dit heet de beslagvrije voet. Met deze tool kun je controleren of het bedrag dat je krijgt klopt: www.uwbeslagvrijevoet.nl/controleren

Klopt het bedrag niet? Neem dan contact op met de beslaglegger. De contactgegevens staan op de brief van de beslaglegger. Houd je deurwaarder zich niet aan de regels? Dien dan een klacht in: www.juridischloket.nl/schulden-en-incasso/deurwaarder-en-beslaglegging/klacht-deurwaarder

Wsnp

Zijn je schulden te groot dan kun je samen met je schuldhulpverlener schuldsanering aanvragen (Wsnp) Als dat de rechter dit goedkeurt, krijg je een bewindvoerder toegewezen. Jouw bewindvoerder beheert je volledige financiën en maakt in het begin ook je post open. Je krijgt leefgeld. Voor bijzondere omstandigheden kun je extra geld vragen, maar er zijn geen vaste regels over wanneer dat wel en niet wordt toegestaan. Als je je aan alle afspraken houdt, ben je na drie jaar schuldenvrij.

advertentie Regenboog Groep

Let op: bewindvoerder is geen beschermd beroep. Er zijn bewindvoerders geweest die misbruik maakten van hun cliënten. De gemeente Amsterdam gaat bewindvoerders daarom strenger controleren. Gaat er toch iets mis, dien dan een klacht in bij de rechtbank. www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Contact/bewind-curatele-mentorschap

Nog meer tips? Doe de geldfit test: geldfit.nl En: deel je verhaal met anderen en doe af en toe iets leuks! Dat heb je nodig om het vol te houden.

MUG november 2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in