Belastingdienst zette mensen om uiterlijk of nationaliteit op zwarte lijst

0
798
De Belastingdienst heeft jarenlang mensen om hun uiterlijk of nationaliteit op een zwarte lijst gezet. Dit concludeert accountantsbureau PwC na een onderzoek.

 

Het bestaan van zo’n zwarte lijst kwam twee jaar geleden aan het licht door publicaties van RTL Nieuws en Trouw. Een vermoeden van fraude was al voldoende om op die lijst terecht te komen. En stond je er eenmaal op, dan hoorde je daar niets van, zodat je je er ook niet tegen kon verweren. De Tweede Kamer is boos en staatssecretaris Van Rij, die over de Belastingdienst gaat, vindt dat ‘dit nooit had mogen gebeuren.’

Het is aannemelijk dat burgers last van die zwarte lijst hadden, omdat ze te boek stonden als mogelijke fraudeur, concludeert onderzoeker PwC. Soms kwamen ze niet in aanmerking voor schuldsanering of een betalingsregeling voor een toeslagenschuld. Het gebruik van de zwarte lijst is vorig jaar overigens al stopgezet. Het kabinet werkt aan compensatie voor mensen die onterecht op de zwarte lijst stonden. Het is nog onduidelijk of iedereen compensatie zal krijgen of alleen mensen die er echt nadeel van hebben ondervonden.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in