Artsen willen betere voorlichting vaccinaties

0
772

Huisartsen, specialisten en hun beroepsorganisaties willen dat er gerichte vaccinatiecampagnes komen voor de achterstandswijken.

De artsen maken zich zorgen over de lage vaccinatie-opkomst in die wijken. Volgens hen komt belangrijke informatie over de vaccins bij zo’n 35 procen van de bevolking niet terecht. Onder andere informatie over het tijdelijk stopzetten van de vaccins van AstraZeneca en Janssen hebben mensen aan het twijfelen gezet.

Bewoners van achterstandswijken blijken meer kans te lopen op besmetting, omdat ze vaker met meerdere generaties een huis delen, minder vaak werk hebben dat op afstand kan worden gedaan en gemiddeld minder gezond leven dan sociaal-economisch sterkere groepen.

Huisarts Shakib Sana uit Rotterdam is één van de initiatiefnemers van de aan het ministerie van Volksgezondheid gerichte brief. Hij merkt dat veel van zijn patiënten niet komen opdagen voor hun vaccinatieafspraak. De opkomst is tussen de 30 en 40 procent. Hij maakt zich daar grote zorgen over omdat in achterstandswijken de kans om ernstig ziek te worden groot is. Aandoeningen als suikerziekte, longziekten en obesitas komen daar relatief veel voor.

De vaccinatiebereidheid in achterstandswijken is vele malen lager, aldus de artsen, wat op termijn tot een ‘virusreservoir’ kan leiden, met regelmatige herbesmettingen tot gevolg.
Juist nu grotere groepen gevaccineerd gaan worden, is een snelle en gerichte campagne over de voordelen van vaccineren van belang. ‘Het is belangrijk dat mensen die de taal onvoldoende machtig zijn en het niet zo snel kunnen volgen, bereikt worden,’ schrijven de artsen.

Ze stellen voor om heldere informatie te verspreiden bij buurthuizen, maatschappelijke opvang, migrantenorganisaties, kerken, moskeeën, asielzoekerscentrum en op drukke markten.

Volgens de artsen is de gezondheidsschade door Covid-19 niet gelijk verdeeld. ‘Mensen met minder geld, een lagere opleiding, slechtere werk- en woonomstandigheden worden harder getroffen dan de meer welgestelden. In achterstandswijken is de kans om besmet te worden tweemaal zo hoog, en de kans om aan Covid-19 te overlijden ook tweemaal zo hoog,’ aldus de artsen.

Bron: NRC en NOS.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in