Andere gemeenten guller  met energietoeslag dan Amsterdam

0
1026
Amsterdam is iets minder gul dan de omliggende gemeenten bij het toekennen van de extra energietoeslag voor lage inkomens. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws.
De eenmalige energietoeslag is bedoeld om mensen met een laag inkomen te helpen, die door de hoge energieprijzen in de knel komen. Gemeenten keren de komende weken 800 euro aan compensatie uit. Heb je een bijstands- of IOAW-uitkering, dan krijg je de toeslag automatisch. In andere gevallen moet je je zelf bij de gemeente aanmelden.
De meeste gemeenten houden zich aan de richtlijnen van het kabinet. Zij geven de toeslag aan mensen die minder inkomen hebben dan 120 procent van het sociaal minimum. Amsterdam is zo’n gemeente. In omliggende gemeenten als Amstelveen en Diemen ligt de grens wat hoger, namelijk op  130 procent van het sociaal minimum.
Hanteert de gemeente 120 procent van het sociaal minimum als grens, dan mag een gezin maximaal 1.777 euro per maand verdienen om in aanmerking te komen voor de toeslag. Voor een alleenstaande is dat 1.244 euro per maand.
Een gemeente als Den Haag hanteert een grens van 130 procent, omdat ze die grens altijd al hanteert bij het armoedebeleid. Bovendien geeft deze gemeente geen 800 maar 900 euro toeslag, omdat de dagelijkse boodschappen door de inflatie een stuk duurder zijn geworden. Zo kan het gebeuren dat een echtpaar met een inkomen van 1.900 euro netto per maand in Den Haag wel een toeslag krijgt, maar in Amsterdam niet.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in