De Amsterdamse GGD werkt hard aan het inrichten van twee nieuwe teststraten, waar je je op het coronavirus kunt laten testen. Zo hoopt de dienst de testbereidheid te verhogen in ver van de RAI afgelegen stadsdelen als Zuidoost en Nieuw-West.
Over twee weken wil de GGD een extra testlocatie in Nieuw-West kunnen openen (er is er al één in het voormalige Slotervaartziekenhuis). “We zijn nu bezig om in Nieuw-West een gebouw corona-proof te maken en de looproutes aan te geven”, meldt een woordvoerder van de GGD. Ook krijgt Zuidoost, waar je overigens nu al bij Atalmedial (Kleiburg 38B) een test kunt krijgen, zo spoedig mogelijk een nieuwe teststraat.
Testdrukte
Veel mensen laten zich momenteel op corona testen. Het zijn er zo veel dat begin vorige week berichten in de media verschenen als zou de GGD het niet meer aan kunnen. Maar inmiddels heeft de GGD er een tandje bij gezet, zodat afgelopen weekeinde tweehonderd mensen extra een rest konden krijgen.
“We zijn voortdurend aan het opschalen”, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse gezondheidsdienst. Begin juli nam de dienst nog 700 testen per dag af, inmiddels zijn dat er al 2700. Het probleem schuilt echter in het tekort aan testmateriaal in de vier laboratoria waarmee de Amsterdamse GGD samenwerkt. “Dat testmateriaal wordt landelijk verdeeld door het Ministerie van Volksgezondheid. Minister de Jonge heeft beloofd dat er over een paar weken weer voldoende testmateriaal is.”
Voorrang
Donderdag vergaderde de gemeenteraad over de laatste corona-ontwikkelingen. D66, GroenLinks, PvdA, VVD en SP willen dat mensen die in de zorg en in het onderwijs werken voorrang krijgen bij het testen. Ook wil een raadsmeerderheid dat binnen maximaal 24 uur – en niet binnen 48 uur, zoals nu het geval is – bekend is of iemand wèl of niet met het virus is besmet.
Burgemeester Femke Halsema, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, erkent het probleem. “Als een leraar ziek is, moet er vaak een klas van dertig kinderen naar huis en zitten de ouders thuis, waardoor onze hele samenleving onder druk komt te staan.”
Ze ziet het liefst dat iedereen binnen 24 uur ná de test – een uitstrijkje met wattenstaafjes in neus en keel – de uitslag krijgt te horen. Maar dat kunnen de laboratoria momenteel nog niet aan.
Vitale beroepen
Halsema snapt dat de gemeenteraad zorg- en onderwijsmedewerkers voorrang wil geven, maar ze vindt dat dat pas kan nadat landelijk is vastgesteld wat vitale beroepen zijn. “We hebben ook brandweerlieden, politiemensen, handhavers, sportbegeleiders en ondernemers.”
De burgemeester beloofde er deze week bij de landelijke overheid op aan te dringen om de testcapaciteit te verhogen. Zonder die uitbreiding beroepen voortrekken, heeft het risico dat andere mensen met klachten, die soms ook een vitaal beroep hebben, langer dan 48 uur op de testuitslag moeten wachten. Halsema vindt dat onwenselijk.
En passant meldde ze dat het aantal besmettingen in Amsterdam de afgelopen weken is toegenomen, maar dat het aantal ziekenhuisopnames echter ‘stabiel laag’ is: sinds mei wordt er gemiddeld minder dan één corona-patiënt per dag opgenomen. “Maar we zijn er nog lang niet”, zei ze tegen de gemeenteraad. Halsema verwacht dat zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames dit najaar zal stijgen. “Dat geldt overigens voor alle dichtbevolkte regio’s.”
Zuidoost
Anke Bakker (Partij voor de Dieren) wees er op dat met name in Zuidoost minder mensen zich laten testen dan in andere stadsdelen. Om een idee te geven: van de 13.944 Amsterdammers die zich in de week van 31 augustus tot en met 6 september lieten testen, kwamen er 2.528 uit Oost en 1.056 uit Zuidoost. Het aantal besmettingen die week was 156 in Zuidoost, op een Amsterdams totaal van 746. In Nieuw-West bleken 149 met het virus besmet. Reden voor het stadsbestuur om ook dáár een extra teststraat in te richten. Zo wil de gemeente stimuleren dat mensen zich – bij klachten – sneller laten testen.
Volgens de burgemeester is er voldoende voorlichting. “Vanaf het begin van de uitbraak voeren we campagnes in verschillende talen, maar na verloop van tijd merken we wel dat mensen er niet zo’n zin meer in hebben; ze zijn vermoeid en willen er eigenlijk niet meer naar luisteren.”
Wie zich wil laten testen, kan een afspraak maken via 0800-1202. Houd je burgerservicenummer bij de hand.
Voorrang
Overigens heeft het kabinet inmiddels besloten dat leraren van basisscholen en zorgpersoneel vanaf eind volgende week voorrang krijgen bij het aanvragen van een corona-test. Het gaat dan vooral om mensen die ‘essentieel’ en niet te vervangen zijn. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, moeten de regionale GGD’s komende week uitzoeken. Het voorrangsbeleid is overigens tijdelijk, omdat de druk op corona-testen groot is. Landelijk werden de afgelopen weken gemiddeld 36.800 testen per dag aangevraagd, terwijl er maar ruimte is voor 30.000. Het kabinet heeft inmiddels met meer buitenlandse laboratoria afspraken gemaakt. Ook zijn er afspraken gemaakt over extra testmateriaal. Eind september moeten er landelijk 50.000 testen per dag kunnen worden uitgevoerd, eind oktober moeten dat er 70.000 zijn.