Amsterdam helpt ruim 2.000 slachtoffers toeslagenaffaire

AMSTERDAM Ruim tweeduizend Amsterdamse gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen hulp krijgen van de gemeente.

0
948

De meer dan tweeduizend Amsterdamse gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen rekenen op ondersteuning van de gemeente Amsterdam.

De toeslagenaffaire bij de belastingdienst treft ook een groot aantal Amsterdammers: in totaal zijn 2.323 ouders aan de gemeente doorgegeven (stand per 25 februari 2021). Dat ‘doorgeven’ door de belastingdienst had nog flink wat voeten in de aarde, want eerst was het niet mogelijk de namen van de gedupeerden te krijgen door de privacywetgeving, zei wethouder Moorman in de raadscommissie Werk, Inkomen en Onderwijs van woensdag 7 april. Maar de betrokkenen zijn ook niet uit zichzelf naar de gemeente gekomen. Dat vond Moorman opvallend. “Kennelijk is de toegankelijkheid van de gemeente ook iets om over na te denken.”

Invorderen stopzetten

Het beleid van de gemeente is er op gericht alle gedupeerden zoveel mogelijk te ondersteunen, schrijft Moorman. ‘Het college leeft mee met de gezinnen die vaak jarenlang geleden hebben onder de gevolgen van de onterechte fraudejacht en het keiharde invorderingsbeleid van de Rijksbelastingdienst/Toeslagen bij de kinderopvangtoeslag.’ Een van de eerste maatregelen van de gemeente was het stopzetten van alle vorderingen, die de gemeente zelf ook had op een aantal gedupeerden. De aanpak van de gemeente wordt uitgevoerd door de ‘Vroeg Eropaf’-teams en de Maatschappelijke Dienstverleners (MaDi’s). Het gaat daarbij niet primair om geld, schrijft Moorman. ‘De gemeente biedt gedupeerden aanvullende ondersteuning in de hersteloperatie van de Rijksbelastingdienst/Toeslagen op vijf leefgebieden: schuldhulpverlening, wonen, zorg, gezin en werk. Waar de hersteloperatie van de Rijksbelastingdienst/Toeslagen gericht is op het bieden van financiële compensatie, zijn gemeenten aan zet om ondersteuning te bieden bij de brede hulpvraag van de ouder.’

 

 

 

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in