Amsterdam deelt waardebonnen energie uit

Woningcorporaties en voedselbanken in Amsterdam gaan waardebonnen tegen energie-armoede uitdelen aan huurders.

0
1418
Niet alleen de Rijksoverheid, ook het Amsterdamse stadsbestuur probeert de stijgende energielasten voor kwetsbare Amsterdammers te dempen. Een grote groep Amsterdammers gaat door de sterk stijgende prijzen voor gas en elektra in de problemen komen, verwacht het gemeentebestuur.
In 2019 had 11 procent van de Amsterdamse bevolking te maken met energiearmoede. Dat betekent dat ze méér dan tien procent van het inkomen kwijt waren aan energielasten. In totaal gaat het om 46.800 huishoudens. De gemeente verwacht dat vooral Amsterdammers met  een laag inkomen de stijgende energieprijzen het sterkst in hun portemonnee gaan voelen. ‘Zij kunnen de honderden euro’s per jaar extra niet betalen,’ zo schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.
Het Rijk heeft inmiddels besloten om volgend jaar de energiebelasting voor huishoudens te verlagen. Daar trekt de overheid 2,7 miljard voor uit. Daarnaast stelt het kabinet nog eens 150 miljoen beschikbaar om kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening en/of een slecht geïsoleerde woning te helpen. Dat kan door het aanbrengen van isolatie of met tips hoe je energie kunt besparen.

Crisisoverleg

De gemeente zit intussen niet stil. Binnenkort vindt ‘crisisoverleg’ plaats met energiebedrijven, Nibud (budgetvoorlichting) en woningcorporaties om schulden zo klein mogelijk te houden. Daarnaast stelt de gemeente 5,9 miljoen euro beschikbaar voor kleine energiebesparende maatregelen voor bewoners met een smalle beurs.

Dat geld gaat naar 43.000 waardebonnen van 70 euro. Die kun je gebruiken voor het aanbrengen van tochtstrips, LED-lampen en radiatorfolie. Huurders in wijken met hoge energiearmoede krijgen die waardebonnen vanaf november 2021 aangeboden door woningcorporaties en voedselbanken.

Ook gaan energiecoaches vanaf begin 2022 van deur tot deur met gratis bespaarproducten en bespaartips. Met dit soort tips kun je gemiddeld honderd euro per jaar besparen. Zo hoopt de gemeente zo’n 12.000 Amsterdammers met een laag inkomen te bereiken.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in