‘Ambtenaren WPI doen aan beunhazerij en kwakzalverij’

AMSTERDAM De Bijstandsbond heeft klachten over de cohort-aanpak verzameld in een Zwartboek. Ambtenaren spreken onder meer een medisch oordeel uit over de gezondheid van bijstandsontvangers.

1
1215

De Bijstandsbond noemt de behandeling van sommige bijstandsgerechtigden ‘beunhazerij en kwakzalverij’.

Een maand geleden verscheen een Zwartboek van de Bijstandsbond met een reeks klachten over de aanpak van de Amsterdamse Sociale Dienst (WPI). Ook daarna bleven er klachten binnenkomen, zegt voorzitter Piet van der Lende. ‘De behandeling van arbeidsongeschikten in de bijstand onder verantwoordelijkheid van wethouder Groot Wassink is spijkerhard.‘ Hij noemt het gedrag van ambtenaren ‘beunhazerij en kwakzalverij’, omdat ambtenaren een medisch oordeel uitspreken over de gezondheid van mensen in de bijstand. ‘Ambtenaren zetten mensen in de bijstand onder druk om therapieën  te volgen op straffe van sancties.’

Cohortaanpak

Sinds 2019 worden alle bijstandsgerechtigden in Amsterdam in ‘cohorten’ van 1.500 door de dienst WPI (de vroegere Sociale Dienst) opgeroepen met als doel zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Deze cohortaanpak in de bijstand is onderdeel van het beleid van wethouder Groot Wassink (GroenLinks) om het aantal mensen in de bijstand te laten dalen van 40.000 in 2019 naar 30.000 in 2022. Volgens Van der Lende gaat er van alles mis bij deze aanpak. Dat blijkt uit het eerder verschenen Zwartboek. ‘Er wordt door ambtenaren gevoelloos gereageerd en bij niet reageren volgt direct een sanctie.’ Hij heeft het Zwartboek naar alle leden van de gemeenteraad gestuurd en ook aan de pers. Wethouder Groot Wassink heeft toegezegd nog voor de zomer te zullen reageren op het Zwartboek.

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. Klopt, Ik heb dit vaak meegemaakt maar ik zeg dan spijkerhard terug “U bent geen dokter”. En tot nu toe dimden ze dan wel. Maar daaruit blijkt wel hoe ze proberen hoe ver ze met iemand kunnen gaan en dat is absluut onmenselijk van een overheid. En dat dus vooral mensen die wat minder sterk in hun schoenen staan hier het slachtoffer van worden. Maar de ernst is dat ik al 32 jaa van een uitkering leef mede door deze praktijjken en de angst dat iets teveel geld kost. Want je moet je wel verdedigen vervolgens heb ik altijd gelijk gekregen en daar laten ze het dan bij, todat om een of andere reden mijn dossies weer op tafel komt en dan vaak weer het zelfde geouwe …. . Ect. Maar een normaal gesprek voeren nooit meegemaakt. oh Toch wel 1 maal maar 3 maanden later was deze alweer vertrokken bij de soos :D.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in