Alle minima 200 euro netto per maand erbij

De regering gaat in 2020 drie miljard euro vrijmaken om de koopkracht van burgers te verbeteren. Ik pleit er voor dat hele bedrag te geven aan de laagste inkomens. Dan krijgen de 20 procent laagste inkomens er 100 euro netto per maand bij. Zelfs 200 euro is mogelijk.

1
2066
Erik van Erp
Erik van Erp

Wie dagelijks de krant leest, kan er niet omheen: het gaat economisch goed met Nederland, maar dat geldt niet voor de mensen met de laagste inkomens. ‘Een kwart van de kinderen in Amsterdam groeit op in armoede’, is zo’n bericht. Dat zijn 17.000 kinderen, alleen al in Amsterdam. Of een bericht van het Nibud. ‘Opnieuw gaat ruim een kwart van de Nederlanders niet met vakantie. 64 procent van hen vindt vakantie te duur.’ Hoogste tijd om de laagste inkomens wat extra te geven. Het geld is er.

Immers, de regering wil wat doen aan de koopkracht van alle Nederlanders in 2020 en heeft daarvoor drie miljard euro op de plank liggen. Ik pleit ervoor dit geld te geven aan huishoudens met een laag inkomen, zodat deze er allemaal 100 euro netto per maand bijkrijgen, via de fiscus. Er zijn in Nederland ongeveer acht miljoen huishoudens. Geef de ‘onderste’ 20 procent huishoudens 100 euro netto per maand (1.6 miljoen huishoudens), de volgende tien procent krijgt 50 euro (0.8 miljoen huishoudens) en daarna houdt het op. Dat kost maximaal drie miljard euro. Met als extra plus, dat dit geld direct de economie instroomt, want minima sparen niet of nauwelijks.

Nog eens 100 euro netto per maand

Er kan nog méér worden gedaan voor de minima. De (gemeentelijke) overheid geeft op dit moment elk jaar ongeveer 2.5 miljard euro uit aan een woud van gemeentelijke armoederegelingen. Amsterdam bijvoorbeeld kent 30 verschillende armoederegelingen, die meer dan 100 miljoen euro per jaar kosten. Goed bedoeld geld, maar met veel regelgeving en bureaucratie en bovendien wordt niet iedereen bereikt. Saneer die regelingen en geef die 2.5 miljard euro rechtstreeks aan de minima, dat levert nog eens 100 euro netto per maand op. Zo kan die 100 euro netto per maand stijgen naar 200 euro per maand. Voordeel: Op deze manier krijgen alle minima geld in het handje, ook als je werkende arme of AOW-er bent. Met als mooi neveneffect minder bureaucratie. Wie kan daar tegen zijn?

Erik van Erp (1943) is voormalig directeur van Maatwerk/NV Werk Amsterdam en thans actief als redactievrijwilliger van MUG Magazine.

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. Ja,die 200.00 Euro p.m erbij zal wel weer gedecimeerd worden door partijen die het er niet mee eens zijn b.v V.V.D C.D.A die zijn het er natuurlijk niet mee eens,die kijken weer naar het koop.k.plaatje en Daan mag je blij zijn als je er 1.5% bij krijgt.
    C Kramer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in