Actiegroep: ‘Liever huurverlaging dan energiecoaches’

1
1078
Het geld dat Amsterdam aan energiecoaches uitgeeft, kan de gemeente beter gebruiken om mensen met een laag inkomen en hoge energielasten te compenseren.

Die kritiek uitte actiegroep ‘Red Amsterdam Noord’ onlangs toen de gemeenteraadscommissie Werk en Inkomen bij elkaar kwam.

50.000 woningen in Amsterdam hebben nog enkel glas en duizenden andere woningen zijn nauwelijks tot niet geïsoleerd. Daarom zet de gemeente energiecoaches in. Die geven bespaartips geven en delen energiebesparende producten uit, zoals tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen.

Voor dat werk zet de gemeente langdurig werkzoekenden in. Die hebben sinds 2018 al 8.000 adviezen gegeven. De gemeente werkt daarbij samen met energiebedrijf Vattenfall. De energiecoaches komen ook huis aan huis. De komende maanden, tot aan de zomer van 2020, hoopt de gemeente bij 10.000 tot 12.000 Amsterdammers aan te kunnen bellen.

Zandlopertjes

Maar de actiegroep ‘Red Amsterdam Noord’ vindt dat niet genoeg. Inspreker mevrouw Bollen stoorde zich aan de zandlopertjes die energiecoaches uitdelen om bewoners te helpen korter te douchen. “Maar ik douche al héél kort”, zei ze verontwaardigd. “En ik gebruik al overal tochtstrips en ledlampen. Ik leef zoveel mogelijk zonder verwarming, behalve als er bezoek komt. In de winter zit ik met dekens en beenwarmers op de bank. Kunt u zich voorstellen hoe buitengewoon vernederend het is als je dan een zandloper krijgt om nòg korter te douchen?”

Zelf betaalt ze nu al 120 euro aan energielasten voor een tweekamerwoning en ze vreest dat ze, als haar contract in januari afloopt, minstens het dubbele gaat betalen. “Ik lig daar nu al wakker van.”

Mensen met een te hoge energierekening zijn volgens haar meer gebaat bij een compensatie van de gemeente. Ook drong ze er op aan om slecht geïsoleerde woningen snel aan te pakken en bewoners van die woningen in de tussentijd huurverlaging aan te bieden.

De zwakte schouders

Mevrouw Bollen kreeg steun van Milieudefensie. Woordvoerder Boswinkel moedigde de gemeente  aan om bij het aanbrengen van energiebesparende maatregelen meer rekening te houden met lage inkomens. “Milieudefensie is groot voorstander van het inzetten van energiecoaches, maar we vinden het rechtvaardig dat de zwakste schouders niet de zwaarste lasten dragen.”

Wethouder Marjolein Moorman (armoedebestrijding) was het met de inspreekster eens dat je niet moet suggereren dat mensen met een hoge energierekening het niet goed doen. Ze is ervan overtuigd dat zeker mensen die krap zitten “heel zorgvuldig met hun energieverbruik omgaan, maar energiecoaches kunnen echt hun nut hebben.” Energiebesparende maatregelen kunnen de energierekening immers met honderd tot tweehonderd euro per jaar omlaag brengen.

Ook beloofde ze met woningcorporaties en Stichting !WOON te gaan praten om te kijken hoe mensen hulp kunnen krijgen bij het aanbrengen van energiesparende maatregelen.

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. Ik denk dat die “langdurig werkzoekenden” ook liever wat extra geld ontvangen om hun energierekening te betalen.

    Het enige wat zij ontvangen is “behoud van uitkering”, en ja dus een nog geringere kans op betaald werk, want alles wat gratis gebeurt zal nooit betaald worden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in