Aantal bijstanders gedaald naar 38.725

AMSTERDAM Het aantal mensen dat in Amsterdam in de bijstand zit, is gedaald.

0
600

Het aantal mensen in de bijstand in Amsterdam is weer verder gedaald, aldus wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) in de gemeenteraad woensdag. Eind november zaten nog 38.917 mensen in de bijstand. De ombudsman was ook aanwezig om te spreken over de schuldhulpverlening onder 22.000 Amsterdammers.

De commissie WIO (Werk, Inkomen en Onderwijs) van de gemeenteraad van Amsterdam besprak afgelopen woensdag de aanpak van het college om het aantal mensen in de bijstand te verminderen van 40.000 in 2019 naar 30.000 in 2022. Wethouder Groot Wassink begint: “Op 19 januari 2020 zaten er 38.725 mensen in de bijstand. Zijn we eindelijk af van het cijfer 4”, aldus Groot Wassink met een verwijzing naar de 4 in de 40.000.

Via een ‘cohort-aanpak’ krijgen per stadsdeel alle bijstanders een oproep voor een gesprek. Als voorbeeld noemt de wethouder stadsdeel Zuidoost. Daar is inmiddels met 2.000 personen gesproken. Met nog eens 3.300 personen spreekt de gemeente binnenkort, zegt hij. GroenLinks heeft bezwaar tegen de term ‘cohort-aanpak’ (“het gaat tenslotte over mensen”), maar Groot Wassink heeft daar geen moeite mee.

Schuldhulpverlening

De Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond was ook aanwezig om te praten over zijn rapport inzake de schuldhulpverlening. Op dit moment zitten ongeveer 22.000 Amsterdammers in de schuldsanering. Dat aantal daalt al enkele jaren. De ombudsman is positief over de aanpak in Amsterdam, maar heeft ook kritiek. Het systeem is volledig verstopt, aldus Zuurmond. “Er is een stuwmeer aan mensen met een schuld, die nu niet worden bereikt.” De ombudsman heeft het over 40.000 tot 50.000 personen die geen gebruik maken van de schuldhulpverlening, maar die wel in de schulden zitten. Om dat op te lossen, is een ‘schoon-schip-aanpak’ noodzakelijk, schrijft Zuurmond in zijn rapport.

Veel fracties in de gemeenteraad voelden ook voor een verdergaande aanpak, maar dat ziet wethouder Moorman (PvdA) niet zitten. Zij zoekt de oplossing in het nog verder verbeteren van het huidige systeem. Daarin wordt op jaarbasis al 52 miljoen euro aan schulden weggewerkt. Door samen te werken met 32 grote schuldeisers, zoals mobiele providers, woningcorporaties, energiemaatschappijen, zorgverzekeraars, Waternet, de Stadsbank van Lening en het UWV, hoeven bij het maken van een individueel ‘saneringsplan’ niet steeds aparte afspraken worden gemaakt. Zij verwees daarbij ook naar de aanpak bij jongeren.

Schuldvrij

Eenderde van de jongeren tussen de 18 en 27 jaar heeft schulden, onder meer door betalingsachterstanden bij zorgverzekeraars en mobiele providers. Daar wil de gemeente wat aan doen via de pilot ‘Jongeren Schuldenvrije Start’. Amsterdam gaat jongeren met schulden helpen door hun schulden over te nemen en dat te koppelen aan een ‘perspectieftraject’ voor werk en/of opleiding. Wie goed zijn best doet, krijgt een lagere schuld. Alle fracties steunen het plan, ook VVD en FvD, maar zij hebben bezwaar tegen het kwijtschelden van 750 euro schuld. “Een Sinterklaascadeautje”, aldus raadslid Kevin Kreuger (Forum voor Democratie).

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in