Aantal Amsterdammers in bijstand blijft stabiel

0
543

De economie wordt volgens wethouder Groot Wassink ‘keihard geraakt’, maar toch blijft het aantal mensen in de bijstand al vijf maanden stabiel op iets meer dan 40.000.

Alle economen en beleidsmakers roepen al maanden dat de economie keihard wordt geraakt door de corona-crisis, maar dat vertaalt zich vooralsnog niet in een sterke groei van het aantal bijstandsgerechtigden. Ga maar na: begin dit jaar was het aantal uitkeringen ongeveer 38.500, met een stijging in het voorjaar naar 40.300. En vijf maanden later is het aantal bijstandsuitkeringen 40.141. Een stabiel beeld dus. Ook bij jongeren tot 27 jaar zien we deze ontwikkeling, met zelfs een bescheiden daling in de laatste maanden naar 2798 uitkeringen.

Steun voor zzp-ers

De grote klap voor de bijstand moet kennelijk nog komen. Eerder werd door de gemeente voorzien dat in 2021 het aantal bijstandsuitkeringen zou kunnen oplopen tot 50.000 in een zogenaamd ‘worst case scenario’. Zo’n groot getal zou nog steeds kunnen als we kijken naar de aantallen zzp-ers die in de Tozo-regeling zitten. Die regeling stopt op 1 juli 2021. Op dit moment maken bijna 19.000 zzp-ers gebruik van de Tozo2-regeling. Dat zijn er bijna 20.000 minder dan bij de Tozo1-regeling. De gemeente maakt zich grote zorgen over deze grote aantallen, zo blijkt uit een notitie aan de gemeenteraad. ‘Omdat er relatief veel zelfstandigen werken in Amsterdam is de gemeente afgelopen zomer al gestart met extra ondersteuning. De ondersteuning zal verder worden opgeschaald. Voor het einde van het jaar hoopt het college een actieplan te presenteren.’

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in