‘Ik ben ’n beetje een oma voor haar’

In Amsterdam zijn veel senioren die wat hulp kunnen gebruiken in de huishouding, maar misschien nog meer behoefte hebben aan een praatje en een straatje om. Via community Careibu kunnen studenten aan de slag.

0
981
MUG2203GM_Careibu
© George Maas/Fotonova

In een klein appartement ergens driehoog in de Amsterdamse Pijp klinkt vrolijke pianomuziek. Femke van der Wolde (26) groeide op in Den Haag, studeerde onlangs af aan de universiteit van Wageningen en is net begonnen aan haar eerste ‘echte’ baan. Ze is deze middag op bezoek bij Petja Hilterman (93). Via Careibu was ze een jaar lang het maatje en koffiedate van mevrouw Hilterman. Dat is nu voorbij, maar ze bezoekt haar nog regelmatig voor de gezelligheid.

Femke: “Een vriendinnetje van me deed dit werk en vertelde daar enthousiast over. Ik miste het leuke contact met oudere mensen zoals mijn oma, die helaas is overleden. Dus dit leek me wel wat. Misschien had ik behoefte aan een soort surrogaat-oma.”

Mevrouw Hilterman: “Ik heb bij Careibu al heel wat meisjes versleten. Op de Albert Cuyp zeggen ze al tegen mij: ‘Hoeveel kleindochters heb je eigenlijk?’ Ik ben voor velen een beetje een plaatsvervangende oma geweest en zeker ook voor Femke.”

Na de oefeningen op de piano is het tijd voor thee. Omdat zowel Femke, mevrouw Hilterman als de verslaggever onlangs jarig zijn geweest is er appelkruimeltaart. Femke: “We hebben eerst een keer met elkaar gebeld. We hadden gelijk een leuke klik, en dan ga je met elkaar aan de slag.”

Mevrouw Hilterman: “Femke en ik kunnen over alles gezellig praten. Over muziek bijvoorbeeld, maar ook over mannen. Er zijn een heleboel leuke mannen en ze hoeven heus niet allemaal directeur te zijn, als het maar fijne mensen zijn. Femke is al bijna getrouwd, maar ik ben altijd ongehuwd gebleven. Maar vriendjes had ik wel hoor: mijn vriendjeslijst was vol!”

Femke: “Ik kwam hier ’s ochtends om half negen. Dan hielp ik met in bad gaan of douchen. Soms kookte ik voor haar en vaak gingen we wandelen en ergens koffiedrinken.”

Petja Hilterman werd in 1929 in Haarlem geboren. “Toen de oorlog begon was ik elf. In Haarlem spreken ze heel netjes Nederlands.” Ze lacht. “Toen ik in Amsterdam kwam wonen heb ik me voorgenomen niet dat platte Amsterdams over te nemen.”

Na de laatste kruimel is het tijd voor een muzikaal intermezzo. Als de cd-speler hapert geeft mevrouw Hilteman een stevige klap op het bijzettafeltje. En zowaar: hij doet het weer. ‘Yesterday when I was young’, zingt Charles Aznavour, ‘The taste of life was sweet as rain upon my tongue.’ “Aznavour was mijn idool. Ik vond hem heerlijk, maar ja: hij woonde te ver weg!”

Femke: “We wachten nog steeds op een mooie dag, zodat we naar het strand kunnen. Naar Scheveningen of zo.”

Mevrouw Hilterman: “Ik heb met andere meisjes zulke mooie dagen gehad op het strand. Lekker op een terras zitten en genieten van de zonsondergangen. Nee, niet met een borreltje daarbij. Alcohol is niet zo aan ons besteed.”

Mevrouw Hilterman: “Ik maak nu al negen jaar gebruik van Careibu en ik wil graag honderd worden. Ik hoop dat over zeven jaar de burgemeester op de thee komt!”

Femke: “En die heet ook Femke. Als ik zelf 93 ben hoop ik een beetje te zijn zoals u.”

Over Careibu

Careibu is een organisatie die senioren en studenten zoals Petja Hilterman en Femke van der Wolde bij elkaar brengt. Regiocoördinator Amsterdam Katinka Schlette: “Careibu is afgeleid van kariboe. Dat is een rendier dat in kuddes leeft waarin goed voor elkaar wordt gezorgd. Wij geloven dat ook senioren en studenten elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren.”

Careibu is alleen al in Amsterdam op zoek naar 72 studenten om te matchen met evenzoveel senioren. “Als student kun je je daarvoor aanmelden via onze site. Je kunt een profiel aanmaken en dan reageren op aanvragen van senioren waar je een klik mee hebt. Voor we daadwerkelijk gaan matchen hebben we een intakegesprek met de student. Als dat goed gaat en de VOG – Verklaring Omtrent het Gedrag – binnen is kan het koppel van start. Er zijn twee mogelijkheden: een betaalde sociale bijbaan, waarbij zij een senior helpen in het huishouden, of vrijwilligerswerk. Bij dat laatste draait het om sociaal contact: samen wandelen, uitstapjes maken, spelletjes doen en koken. Wij verzorgen voor de studenten en het doel is dat de senior na afloop van dit traject zelfstandiger en gelukkiger door het leven gaat. Studenten die hieraan meedoen hebben recht op een vrijwilligersvergoeding.”

careibu.com, 020 3080 011

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in