200 euro per maand voor alle werkende bijstanders

AMSTERDAM Werkende bijstanders in Amsterdam krijgen er 200 euro bij.

0
902

Het Amsterdamse Experiment met de bijstand is nu al geslaagd: voortaan krijgen alle bijstandsgerechtigden die parttime werken, een bijverdienpremie van maximaal 200 euro per maand.

Het Experiment met de Bijstand is in 2019 begonnen en telt op dit moment 5.250 deelnemers, op een totaal van ruim 41.000 bijstandsgerechtigden. Het college is zo tevreden met de resultaten tot nu toe dat ze van plan is ‘om de bijverdienpremie van maximaal 200 euro als instrument voor alle bijstandsgerechtigden uit te rollen’, aldus wethouder Groot Wassink (GroenLinks) in een brief aan de gemeenteraad. ‘In de eerste (tussen)evaluatie van het experiment bleek al dat de bijverdienpremie mensen helpt om de stap naar werk te maken en resulteert in een hogere uitstroom naar werk, met een positief neveneffect op de bijstandslasten tot gevolg.’ Kortom: de bijverdienpremie helpt voor de uitstroom naar werk en door de hogere uitstroom dalen de kosten van de bijstand.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Experiment met de Bijstand kent in totaal 5.250 deelnemers en loopt tot 1 maart 2021. Ruim 800 deelnemers zijn onderdeel van het wetenschappelijk onderzoek naar (effecten van) de drie verschillende vormen van begeleiding. Het wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd door de HvA en de UvA. Het is onderverdeeld in een kwantitatief en kwalitatief gedeelte. Tussen maart 2019 en juli 2020 zijn 626 deelnemers (van de 800) geïnterviewd in het kader van het kwantitatief onderzoek. Daaruit bleek onder meer dat de kans op uitstroom uit de bijstandsuitkering tussen de drie onderzochte groepen ‘niet significant verschilt’.

Werken loont

De belangrijkste conclusie van het wetenschappelijk onderzoek is dat werken loont, zegt het college. ‘Het kunnen bijverdienen in de bestand zorgt ervoor dat werken loont en kan daarmee een belangrijke prikkel zijn voor mensen om aan het werk te gaan. Tussentijdse resultaten van het experiment laten zien dat het verruimen van de bijverdienmogelijkheden mensen stimuleert de stap naar werk en ook naar bijstandsonafhankelijkheid te maken.’ De deelnemers aan het experiment ontvingen gemiddeld een premie van 1.410 euro per jaar, is gebleken uit het onderzoek. De premie ging vooral naar het aflossen van schulden, achterstallige betalingen en vaste lasten, zoals huur, verzekering en abonnementen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in