Overal in Amsterdam kun je gratis hulp krijgen om je financiën op een rijtje te krijgen en je schulden aan te pakken. De buurtteams helpen je verder. In de Bijlmer gaan buurtteammedewerkers sinds kort langs de deuren van flats in de G-buurt. Daarnaast bestaan er ook hulpprojecten van bewoners zelf zoals de BuurtWerkKamer. Deel 3: Rienus Gennissen, medewerker Vroeg Eropaf buurtteam Nieuw-West.

Als medewerker Vroeg Eropaf bij het buurtteam Amsterdam Nieuw-West gaat Rienus Gennissen (51) langs bij mensen met betalingsachterstanden en biedt hulp aan. Hoe het buurtteam weet bij wie ze moeten zijn? “Dat komt doordat schuldeisers, zoals zorgverzekeraars, woningcorporaties en energieleveranciers wettelijk verplicht zijn betalingsachterstanden bij de gemeente te melden. Die geven ons een signaal en dan kunnen wij eropaf.”

Na een eerste brief, mailtje of WhatsApp-bericht volgt een huisbezoek. Dan wordt ook verteld wat het buurtteam doet. “Wij maken meteen duidelijk dat we er niet zijn om schulden te innen, maar om te helpen. Dat doen we zo breed mogelijk. We proberen te achterhalen wat de grondslag is van de schuld en hoe we hem zouden kunnen oplossen. Het gaat erom dat mensen zelfredzaam worden.”

Schaamte

Betalingsachterstanden kunnen ook ontstaan omdat mensen niet op de hoogte zijn van de voorzieningen en toeslagen waarop ze recht hebben, constateert Rienus. “Sommige mensen weten zelfs niet dat ze recht hebben op een uitkering. Maar schaamte speelt ook een rol. Dan schamen ze zich bijvoorbeeld dat ze geen werk hebben en hun hand moeten ophouden.”

Soms vragen mensen wel ongerust hoe het buurtteam aan hun gegevens is gekomen. “We leggen altijd uit dat de gegevensuitwisseling wettelijk bepaald is en dat ze voor misbruik niet bang hoeven te zijn. En verder bepaalt de bewoner natuurlijk zelf hoeveel informatie hij ons wil geven.”

Het Vroeg Eropaf-team voert eerst een intakegesprek. “We kijken samen naar de mogelijkheden om een regeling te treffen. Als er meerdere schulden zijn, zullen we doorverwijzen naar specialisten in de schuldhulpverlening.” Rienus vergelijkt: “We proberen de brand controleerbaar te maken, het blussen laten we meestal over aan anderen.” Zo kunnen ze zelfs een uithuiszetting op het laatst nog afwenden. “We willen voorkomen dat mensen op straat komen te staan. Daar wint iedereen bij, de Amsterdammer die met schulden zit, maar ook de schuldeisers en de gemeente.” Hij merkt wel dat het aantal meldingen van betalingsachterstanden toeneemt. “Het buurtteam heeft het hartstikke druk. In deze tijd is dat onvermijdelijk. Maar het kan ook komen doordat steeds meer mensen weten dat ze bij ons terechtkunnen.” (FT)

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in