Tessa Rademaker van Markant leert jonge mantelzorgers om te gaan met de zorg van een ziek familielid. ‘Jonge mantelzorgers zoeken niet snel hulp.’

Tessa Rademaker (28) is mantelzorgcoach bij Markant, een mantelzorg-organisatie in Amsterdam, Diemen en Duivendrecht. Een mantelzorger is iemand die langdurig en onbetaald zorgt voor een naaste met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, (psychische) ziekte of dementie.

Ook coördineert Tessa de ondersteuning van jonge mantelzorgers. “We zetten ons in voor alle kinderen en jongeren die opgroeien met de zorg voor of zich zorgen maken over een ziek familielid. In Amsterdam gaat het om een op de vier jongeren tot vijfentwintig jaar. Die jongeren hebben bijvoorbeeld te maken met de zorg voor een zus of broer met het downsyndroom, een verslaafd familielid, vader of moeder in rolstoel, of een ouder die door een auto-ongeluk maandenlang moet revalideren.”

Jonge mantelzorgers hebben het zwaar. “Ze hebben het een stuk moeilijker dan hun lotgenoten dertig jaar geleden. Een deel van die kinderen of jongeren heeft ouders die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn. Ze gaan mee naar doktersgesprekken en vertalen brieven. Ook is de wet- en regelgeving in de zorg ingewikkelder geworden. Stel je moeder is invalide en je moet een WMO-taxi voor haar regelen. Succes ermee. Het is niet even een simpel belletje doen, maar wel een hoop geregel. En niet iedereen heeft mensen om zich heen op wie je voor hulp kunt terugvallen.”

Emoties

Tessa: “Ik geef voorlichting op basisscholen, in het voortgezet onderwijs en op het MBO, waarbij ik leerkrachten en jongeren bewust ervan willen maken wie de zorg voor een naaste heeft. We gaan met jongeren die dat willen in gesprek. Tijdens die gesprekken gaat het vooral over het kind of de jongere zelf. Ze vinden het fijn dat iemand luistert naar hun ervaringen met een ziek familielid en de gevoelens die erbij horen. Doel van die gesprekken is dat ze zich realiseren dat ze mantelzorger zijn en dat ze daarnaast een eigen leven hebben. We willen ze bewust maken van de bijzondere situatie waarin ze zitten en ze helpen daarmee om te gaan.”

Voor jezelf zorgen en grenzen stellen zijn bij de coachingsgesprekken belangrijke thema’s. Tessa: “Ik ken een meisje dat in haar hoofd niet loskomt van een zus met een chronische ziekte. Ze heeft het gevoel dat ze er altijd voor haar zus moet zijn. Ik heb haar gezegd dat het normaal is dat emoties soms hoog oplopen bij een mantelzorger , maar dat het ook belangrijk is dat ze zichzelf niet wegcijfert. Dat klinkt eenvoudig, maar is het vaak niet. Want het gaat om iemand waarvan je houdt en je zou alles willen doen dat die zich beter gaat voelen. ”

Tessa vervolgt: “Jonge mantelzorgers zoeken niet snel hulp. We hopen dat de lezers van MUG hen herkennen en naar ons verwijzen. Jonge mantelzorgers kunnen ons gewoon een appje sturen of bellen met een vraag of om alleen te praten en hun verhaal vertellen.”

Bel of whatsapp met Tessa: 06 4222 4051

of kijk op www.ennujij.nl

of volg en_nu_jij op Instagram.

Markant helpt (jonge) mantelzorgers, geeft cursussen en houdt bijeenkomsten met praktische informatie en tips. Markant heeft vrijwilligers die een deel van de zorgtaken van mantelzorgers een paar uur per week kunnen overnemen. Alle hulp en ondersteuning van Markant is gratis. Markant werkt nauw samen met de Buurtteams. Meer info: www.markant.org.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in