Robin Duijvekam (30) doet een koksopleiding en loopt stage bij buurtboerderij Ons Genoegen in Amsterdam-West. Hij was als vrijwilliger twee-en-een-half jaar hulpkok in diverse buurtrestaurants van welzijnsorganisatie de Regenbooggroep.

Hij begon al op zijn vijftiende aan een koksopleiding bij De Berkhoff, maar door ziekte moest hij die afbreken. “Mijn dikke darm functioneert bijna niet, met soms krampen, pijn en misselijkheid tot gevolg. Ik viel daardoor vaak uit. Na anderhalf jaar moest ik met de opleiding stoppen.” Hij belandde in de Wajong, de uitkering voor jonggehandicapten.

In de vijftien jaar die volgden, begon hij aan verschillende opleidingen en werd vakkenvuller bij een supermarkt. “Mijn chef was best tevreden maar toch durfde zijn baas mij niet aan te nemen, vanwege mijn beperking. Dat was wel bitter, ja.”

Hulpkok

Robin zocht uiteindelijk vrijwilligerswerk en kon als hulpkok in diverse buurtrestaurants van de Regenbooggroep aan de slag. “Vanaf dat moment begon ik weer vertrouwen in mezelf te krijgen. Ik kreeg weer een doel en het begon te kriebelen. Voor het eerst in jaren zag ik weer vooruitgang. Voordeel is dat je werkritme en sociale contacten op doet, van thuis zitten wordt je wereldje erg klein.”

Wat doet een hulpkok? “De chefkok stelt het menu samen en de hulpkok helpt bij de voorbereidingen. Je snijdt de groentes en het fruit, je maakt de marinades of een dressing en soms mag je het voorgerechtje maken. Soms mag je ook het vlees dichtschroeien en kruiden toevoegen. Je bent doorlopend aan het proeven en het ruiken. Ik leerde van een veganistische kok hoe je een hamburger van bonen, rijst en soja kunt maken.”

Vriendelijke chefs

Robin had door negatieve ervaringen zijn vertrouwen in mensen verloren. “Als het een beetje moeilijk werd, lieten ze me vallen.” In de buurtrestaurants had hij positieve ervaringen. “Ik had het geluk met vriendelijke chefs te werken, die rekening met je houden. Ze zijn gewend om te werken met mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking.”

De werktijden zijn meestal van drie uur ’s middags tot half acht in de avond. “Je kunt een dagdeel helpen of meerdere dagen. De Regenboog is altijd blij met mensen die willen helpen. Hoewel je drukke momenten hebt, het eten moet namelijk om zes uur klaar staan, is de sfeer in de keuken ontspannen.” Hij mocht af en toe de vaste kok vervangen. “Ik hou ervan om lekkere dingen te maken en mensen te zien genieten.”

Ontmoetingsplekken

Buurtrestaurants zijn ontmoetingsplekken voor mensen met weinig sociale contacten. “Je kunt er een heerlijke driegangenmaaltijd voor pakweg vijf euro krijgen. Wie financieel krap zit, kan zo ook eens een avondje uit eten.”

Buurtrestaurants zijn vaak maar één keer in de week open, maar er zijn er diverse in de stad. “Misschien is de gezelligheid er nog wel belangrijker dan het eten.”

De Regenbooggroep kan voor de buurt­restaurants altijd vrijwilligers gebruiken. Bel 020 531 7600 of mail naar vrijwilligerswerk@deregenboog.org. Ook de Vrijwilligers Centrale Amsterdam heeft vaak vacatures op www.vca.nu

advertentie Regenboog Groep

3 REACTIES

  1. Heel veel succes. Zolang het zelfvertrouwen er is, kan een ieder vooruitgang boeken. En datgene doen waarvan je houdt is toch het beste. Top dat je positieve ervaring heb kunnen opdoen met de huidige chefs.

  2. Nu ruim drie jaar verder en bijna 2 diploma’s behaald! Trots op mijn zoon Robin! Bekwaam en een bevlogen kok geworden, waar menig geen een puntje aan kan zuigen! Zijn kracht en doorzettingsvermogen ondanks zijn beperkingen zeer beloond. Ik ben een zeer trotse moeder en ik hoop dat mijn zoon veel mensen heeft geïnspireerd om nóóit op te geven en je dromen te volgen en er in blijven te geloven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in