We mogen weer naar de kapper

0
474

De terrassen gaan nog niet open, zoals burgemeester Halsema graag had gezien. Maar we mogen wel weer naar de kapper, de middelbare scholen gaan weer voorzichtig open en jongeren tot 27 jaar kunnen weer aan buitensport doen.

Het kabinet staat steeds meer onder druk om de maatschappij weer een beetje open te gooien, ook al staan we volgens deskundigen aan het begin van een derde corona-golf. ‘We zijn het aardig zat aan het worden,’ vatte minister-president Marc Rutte de stemming  samen tijdens de laatste persconferentie.

Hoe hard de maatregelen ook nodig waren, toch kon hij niet om de gevolgen heen. Rutte noemde de leerachterstand, eenzaamheid en depressie, maar ook horeca-ondernemers en winkeliers die het water aan de lippen staat.
Waar mogelijk biedt het kabinet steun, zoals met steunpakketten voor getroffen ondernemers, maar ‘het moet wel vol te houden zijn,’ zei Rutte. En daarom heeft het kabinet tot de volgende versoepeling besloten.

De scholen

Sinds maandag 1 maart  kunnen de scholen voor het voortgezet onderwijs weer open. Leerlingen kunnen dan minimaal één dag in de week naar school, en waar mogelijk vaker. Dat geldt ook voor het middelbaar beroepsonderwijs.

Vanaf woensdag 3 maart  kunnen we weer naar de kapper, de nagelstudio, de schoonheidssalon, de massagepraktijk, de rijschool en de chiropractor. Betaalde seks is nog even uit den boze. Voor alle overige contactberoepen geldt dat je alleen langs mag komen als je geen coronaklachten hebt.

Klanten mogen vanaf die datum ook de winkel weer in, maar ze dienen daarvoor wèl vier uur van tevoren een afspraak te maken. Er  mogen niet meer dan twee klanten tegelijk de winkel betreden en je hebt gemiddeld tien minuten de tijd om schoenen of een jas te passen. Dat geldt voor kleine winkels; met het grootwinkelbedrijf wordt nog gepraat over een andere oplossing.

Tot slot kunnen jongeren tot 27 jaar vanaf 3 maart bij hun club of studentensportvereniging weer aan buitensport doen. Dat gold tot nu toe alleen voor jongeren tot 18 jaar. Competitiewedstrijden zitten er voorlopig nog niet in.

In de tussentijd blijven de adviezen van kracht: houd anderhalve meter afstand, was zo vaak mogelijk je handen, ontvang maximaal één gast per dag en draag in de supermarkt en in tram of trein een mondkapje. De avondklok geldt nog minstens tot 15 maart.

Testbewijzen

Hugo de Jonge, minister voor volksgezondheid, voorziet dat we ons straks vaker kunnen laten testen om vervolgens met een ‘negatief’ testbewijs veilig naar een voetbalwedstrijd, theater of concert te kunnen. Daar wordt nu mee geëxperimenteerd.

In de tussentijd wordt er druk gevaccineerd. Inmiddels zijn er in Nederland al één miljoen coronaprikken gezet en half maart wordt de twee miljoenste prik verwacht. Eind maart hoopt het kabinet de drie miljoen prikken aan te kunnen tikken, vooropgesteld dat er voldoende vaccins worden geleverd.

De minister vindt het een hoopvol teken dat bij de alleroudste mensen en bij bewoners van verpleeghuizen het aantal besmettingen al afneemt. Dat geldt ook voor de ziekenhuismedewerkers die met Covid 19-patienten werken.

Bij het begin van de lente hoopt de minister de meest kwetsbare mensen te hebben gevaccineerd. Aan het begin van de zomer zouden alle mensen met een verhoogd medisch risico ingeënt kunnen zijn. En aan het begin van de herfst zou iedereen een prik moeten hebben gehad.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in