Vooral hogere inkomens profiteren van lagere belasting

0
823
Vooral de rijke Nederlanders profiteren van de belastingverlagingen op brandstof en energie. Dat heeft onderzoeksplatform Investico uitgezocht.

Rijke Nederlanders ontvangen 660 miljoen euro van de 2,1 miljard euro aan belastingverlaging die het kabinet heeft aangekondigd. De laagste inkomens met een inkomen tot 22.600 euro per jaar profiteren hier het minst van: 240 miljoen. En dat terwijl de prijsstijgingen vooral het hardst aankomen bij huishoudens met een laag inkomen, of mensen die veel energie verbruiken.

Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, lijkt het beter om voor de laagste inkomens de heffingskorting te verhogen en die voor hogere inkomens snel af te bouwen, zodat de kosten niet bij toekomstige generaties komt te liggen.
Frans Rooijers, onderzoeker bij CE Delft, vindt dat er nog iets anders nodig is. ‘Uiteindelijk hebben we ook nodig dat we zuiniger en slimmer met energie omgaan. Dus de lichten uitdoen, woningen niet compleet verlichten en de temperatuur lager zetten.’

Volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart hoef je met het bezuinigen op je energierekening niet te wachten op het aanbrengen van zonnepanelen, maar kun je met het aanbrengen van tochtstrips al wat besparen. Tevens  raadt hij iedereen die zijn energierekening niet kan betalen aan om contact op te nemen met de gemeente èn de energieleveraar.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in