Veel korter in de schuldsanering

0
1070

De termijn waarin een schuld in het kader van de wettelijke schuldsanering (Wsnp) moet zijn afgehandeld, wordt gehalveerd, van 36 naar 18 maanden. De Tweede Kamer is daarmee akkoord gegaan.

Wsnp staat voor wettelijke schuldsanering, waar een rechter aan te pas komt. Hier kun je nalezen aan welke voorwaarden je moet voldoen wil je daarvoor in aanmerking komen.

Voordat je in zo’n saneringstraject terecht komt, kun je ook proberen er zelf met de schuldeiser uit te komen (minnelijk traject), maar de nieuwe wet op de Wsnp maakt het nu ook mogelijk dat bij een minimuminkomen, waarbij onvoldoende aflossingsruimte is, het minnelijk traject kan worden overgeslagen. Een rechter moet dan bepalen wat er met de schuld moet gebeuren.

Volgens de website Schuldinfo, die juridische informatie voor hulpverleners bevat, heeft de Tweede Kamer de wet zo veranderd dat de schuldhulpverlening flink wordt verbeterd. Zo wordt de termijn waarbinnen de schuld moet worden afgerond gehalveerd. Blijkt tijdens het Wspn-traject dat niet aan alle verplichtingen kan worden voldaan, dan kan de afhandelingstermijn worden verlengd tot vijf jaar.

De aangepaste wet Wspn moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd en zal vermoedelijk op 1 januari 2024 worden ingevoerd.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in