Vakbond CNV wil 30-urige werkweek

Op termijn moet een 30-urige werkweek gewoon zijn, meent voorzitter vakbond CNV

0
791

Een werkweek van 30 uur moet op termijn de norm worden, met behoud van salaris. Dat bepleit de voorzitter van het CNV, Piet Fortuin. De christelijke vakbond heeft onderzocht of er steun is voor dit plan. Een groot deel van de  bevolking staat hier achter, aldus onderzoek van Maurice de Hond onder 3.000 werkenden. Het CNV bracht dit onlangs naar buiten.

60 Procent van de ondervraagden denkt met een 30-urige werkweek gezond de pensioenleeftijd te halen. Het aantal burn-outs zal hierdoor verminderen, verwachten zij. Bijna driekwart van de mensen denkt dat de balans tussen werk en privé door een kortere werkweek zal verbeteren.

Knel

‘We houden elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem’, aldus Fortuin. ‘Dit vraagt om een nieuwe balans voor werkenden, waarmee zij beter in staat zijn om werk en privé te combineren, minder vatbaar zijn voor ziekteverzuim en burn-outs, en waarmee ze gezond hun steeds hogere pensioenleeftijd kunnen halen.’  Bijna de helft van alle werkenden heeft het gevoel knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen (45 procent). 54 Procent ervaart een hoge werkdruk, 58 procent wil meer privé-tijd. En 16 procent zit tegen een burn-out aan, aldus het onderzoek. Dat zijn volgens de vakbond 1,4 miljoen werkenden.

CNV streeft naar een kortere werkweek met behoud van salaris, aldus de voorzitter. Als de kosten voor ziekteverzuim dalen, ontstaat volgens de bond meer loonruimte voor werkgevers. Een 30-urige werkweek zal volgens de bond leiden tot meer welvaart, meer gezondheid en meer productiviteit. Het CNV roept D66-minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op om een doorrekening te maken van de maatschappelijke kosten en opbrengsten van een 30-urige werkweek.

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in