Betogers bij een demonstratie voor een hoger minimumloon.

De topmannen van grote bedrijven (‘Fat Cats’) verdienen in een paar dagen hetzelfde als mensen in een heel jaar met een minimuminkomen.

Volgens vakbond FNV is het op 7 januari Fat Cat Day. Dat is de dag om aan te geven hoe groot de verschillen zijn tussen het jaarinkomen van een topman van een groot bedrijf en het inkomen waar iemand met een minimumloon het hele jaar voor moet werken. Op zaterdag 2 januari 2021 om 18.22 uur had topman Frans Muller van Ahold Delhaize het minimumjaarinkomen al verdiend, gezien diens inkomen over de jaren daarvoor. Topman Frans van Houten van Philips was nog eerder binnen als Fat Cat: die had op diezelfde dag al om 10.15 uur het minimumjaarloon op zijn rekening staan.

14 euro per uur

Met de ‘Fat Cat Day’-actie laat vakbond FNV zien hoe groot de verschillen zijn tussen de veertien grootverdieners van het bedrijfsleven en de mensen onderaan op de werkvloer. Dat getal veertien is van belang: vakbond FNV wil dat het minimumloon naar 14 euro per uur gaat, nu is dat nog 10,24 euro. Volgens FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha is het de hoogste tijd dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen om de welvaart eerlijker te verdelen. ‘Van het huidige minimumloon kunnen mensen niet of nauwelijks rondkomen.’

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in