Mantelzorg

Waar kun je terecht voor hulp als je voor een familielid of vriend zorgt? Op welke vergoedingen heb je recht? Hoe ga je alle stress tegen?

Informatie en advies

Ga naar het Sociaal Loket of het Buurtteam in je buurt. Daar kunt je informatie krijgen. Een medewerker helpt je verder of verwijst je door naar hulp en activiteiten in de buurt. Bijvoorbeeld: ondersteuning van vrijwilligers of maatjes, contact met andere mantelzorgers, praktische hulp of cursussen.

Je kunt ook direct contact opnemen met een mantelzorgconsulent: mantelzorgamsterdam.nl. Op deze website kun je alle steunpunten vinden. Een consulent zoekt samen met jou een oplossing. Elk stadsdeel heeft een mantelzorgconsulent.Telefoonnummers staan op de site: mantelzorgamsterdam.nl/contact-mantelzorgconsulenten.

Wat doet de gemeente?

  • Ondersteuning in de vorm van vervangende zorg of respijtzorg (iemand neemt jouw zorg over of bijvoorbeeld dagopvang)
  • Huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en vervoer, begeleiderskaart OV
  • Begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf voor degene die je verzorgt
  • Behandeling of begeleiding van kinderen met een stoornis, beperking of aandoening
  • regeling tegemoetkoming meerkostenKledingslijtage, extra bewassing, energiekosten

amsterdam.nl/zorg-ondersteuning/
ondersteuning/mantelzorg-gewoon

mantelzorgspecial.nl

Dichterbij gaan wonen

Misschien wil je als mantelzorger dichterbij diegene voor wie je zorgt wonen of (tijdelijk) bij hem of haar intrekken. Lees meer over woningruil en huisbewaring op amsterdam.nl. Tik in de zoekbalk Hulp en ondersteuning Mantelzorgers in.

Geld voor openbaar vervoer

Heb je een laag inkomen en moet je minimaal drie kilometer reizen naar het mantelzorgadres? Dan kun je een tegemoetkoming aanvragen voor reiskosten. De gemeente stort maandelijks €20,- op je OV-chipkaart.

Check alle regelingen

Kijk op de site van de gemeente of je in aanmerking komt voor OV-vergoeding voor mantelzorgers of andere regelingen. Alle regelingen voor Amsterdammers met weinig geld (Pak Je Kans) staan op deze website of bel 020-252 6000 als je er niet uitkomt.

amsterdam.nl/werk-inkomen/

hulp-bij-laag-inkomen

Jonge mantelzorgers

Wist je dat een op vier jongeren in Nederland mantelzorger is? Je bent niet de enige. Zorgen voor iemand hoort bij je dagelijkse routine. Soms is het fijn er met iemand over te praten. Je staat er niet alleen voor, deel je zorg. Met iemand uit je omgeving, zoals familie, vrienden of op school. Of misschien ga je liever in gesprek met lotgenoten of een coach of met iemand van jongerenwerk.

Individuele ondersteuning

Kun jij wel een beetje hulp, steun of een luisterend oor gebruiken? Kijk eens op ‘En nu jij!’. ennujij.nl Daar staat een coach voor je klaar die al je vragen kan beantwoorden over het opgroeien met iemand die ziek is of een beperking heeft. Ook zijn er lotgenotengroepen, waar je met andere jonge mantelzorgers ervaringen kunt uitwisselen.

advertentie Regenboog Groep

Heb jij een gezinslid met een hersentumor/uitzaaiingen en heb je behoefte aan een extra steuntje in je rug? Dan kan het Ingeborg Douwes Centrum helpen.

ingeborgdouwescentrum.nl/clienten/

volwassenen/mantelzorg-bij-hersentumor

Jongerenwerk

In iedere buurt zijn er organisaties speciaal voor jongeren. Daar kun je langs voor een goed gesprek. Ook denken ze graag met je mee over hoe je zaken kunt aanpakken. Bij een buurthuis kun je ook vragen naar een jongerenwerker. Centrum: DOCK, Nieuw-West: Ara Cora, JIP Nieuw-West, DOCK, Per Mens, Combiwel. Noord: DOCK, Oost: Dynamo, Per Mens en Dreamsupport, West: Elance Academy, The Mall de Baarsjes, DOCK, Per Mens. Zuid: Per Mens, Combiwel de Pijp, Combiwel Rivierenbuurt, Zuid-Oost: Swazoom.

Meer informatie

Wil je meer of zoek je andere informatie over jong zijn en mantelzorgen? Kijk dan op een speciale pagina voor jonge mantelzorgers bij mantelzorg.nl.

amsterdam.nl/zorg-ondersteuning

ondersteuning/mantelzorg-gewoon/jong-

mantelzorgen/jonge-mantelzorgers

Omgaan met stress

Het kan prettig zijn om voor een naaste te zorgen, tegelijkertijd kan het je veel stress opleveren. Veel mantelzorgers kampen met klachten van overbelasting. Zorg voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Soms kun je het gevoel hebben te worden opgeslokt door je mantelzorgtaken.

Ontspannen kan op verschillende manieren: je kunt ontspanningsoefeningen doen, yoga beoefenen, afspreken met vrienden, enzovoort. Neem de tijd om uit te vinden welke vorm bij jou past.

 Tien tips om het hoofd koel te houden

1 Neem tijd voor jezelf: De zorg voor een naaste kan confronterend en vermoeiend zijn. Zoek ontspanning en voel je er niet schuldig over.

2 Wees open en praat met je omgeving zodat mensen om je heen op de hoogte zijn. Geef aan waaraan je behoefte hebt.

3 Probeer familieleden en vrienden te betrekken in de zorg voor je naaste. Het voorkomt dat je eenzaam wordt.

4 Durf hulp te vragen aan professionals en familie of vrienden. Hulp vragen is geen teken van zwakte. Je merkt dat anderen vaak willen helpen.

5 Testen is pesten: Stel simpele vragen aan je naaste. Vraag niet: ‘Wat heb je gegeten en was het lekker?’ maar ‘Was de bloemkool lekker?’

6 Lach veel en vaak met elkaar: Probeer samen te lachen om voorvallen, dat werkt aanstekelijk. Lachen verlicht ook gevoelens van verdriet en onmacht.

7 Kijk naar wat nog wél kan: veel activiteiten uit het verleden kunnen niet meer. Het is beter je te richten op wat je naaste nog wél kan en maak daarvan gebruik. Soms kunnen activiteiten samen nog wel.

8 Zing voor je plezier en maak muziek! Zing wat je voelt en wat je ziet. Rijmen hoeft niet, vals zingen mag.

9 Geef complimenten: Beweeg zo veel mogelijk mee met je naaste. Ga niet in discussie en probeer aan te sluiten bij zijn of haar belevingswereld.

10 Bedenk vóór het slapen gaan drie dingen waar je dankbaar voor bent en benoem deze. Dan val je met positieve gedachten in slaap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in