Tips voor je zorgverzekering 2021

0
673

In december kun je van zorgverzekering wisselen. Tijd om kritisch te kijken: past je verzekering nog bij je situatie? De stand van zaken van de zorgverzekeringen en tips.

Het is even slikken voor velen wanneer de nieuwe zorgpremie bekend wordt. Die stijgt gemiddeld tussen de €3,- en €9,- per maand. De verplichte basisverzekering bevat voor iedereen dezelfde basiszorg, zoals huisarts, ziekenhuiszorg, geneesmiddelen, ziekenvervoer, kraamzorg en wijkverpleegkundige zorg. Vanaf 2021 zal dagbehandeling voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel in groepen hier ook onder vallen. Verder vergoedt het basispakket komend jaar een nieuwe controle bij zwangere vrouwen: de 13-weken-echo.

In juli besloot minister Tamara van Ark (Medische Zorg) om per direct extra paramedische herstelzorg voor COVID-patiënten vanuit het basispakket te laten vergoeden. Het gaat om fysiotherapie (maximaal 50 behandelingen), ergotherapie (maximaal 10 uur), diëtetiek (maximaal 7 uur) en logopedie (geen maximum). Deze maatregel blijft geldig tot augustus 2021. Het hangt af van het verloop van de pandemie of deze nog wordt verlengd. Om voor de vergoeding in aanmerking te komen, moeten patiënten meewerken aan wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling. 

Budget, natura, restitutie

Ook in 2021 kun je kiezen tussen budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis. Budget- en naturapolissen zijn het goedkoopst. Deze polissen verschillen weinig. Een budgetpolis biedt geen vrije artsenkeuze. Een naturapolis biedt iets meer keuze, maar deze is nog altijd beperkt. Je kunt dus alleen zorgverleners benaderen met wie je verzekeraar een contract heeft. Is dat niet zo, of geldt het contract niet voor jouw polis, dan moet je de kosten gedeeltelijk zelf vergoeden. Dat kan oplopen tot 35 procent. De goedkoopste budget-/naturapolis bedraagt €105,95 per maand.

Overweeg je een budget- of naturapolis, besef dan dat je niet zonder meer iedere zorgverlener kunt benaderen. Je kunt je ook niet zomaar laten doorverwijzen door de huisarts. Eerst moet je weten of de zorgverlener een contract heeft met jouw verzekeraar. Besef dat de beste zorgverleners, bijvoorbeeld academische ziekenhuizen, vaak niet zijn gecontracteerd. Anderzijds: dat gecontracteerde zorgverleners misschien niet als de beste aangeschreven staan, wil natuurlijk niet zeggen dat zij slecht zijn.

Ga goed bij jezelf te rade over je persoonlijke situatie. Had je de afgelopen jaren vaak zorg nodig? Zo nee, dan kun je de gok wagen en deze goedkope polis nemen. Heb je wel vaak zorg nodig? Moeten dit echt goed aangeschreven zorgverleners zijn? Dan is de duurdere restitutiepolis misschien toch verstandiger. 

Deze restitutiepolis biedt altijd vrije artsenkeuze. De kosten liggen hoger, de goedkoopste restitutiepolis bedraagt €125,59, maar daar staat zekerheid tegenover. 

Aanvullende verzekering

Ben je jong en gezond, dan kun je overwegen je niet aanvullend te verzekeren. Maar pas op: mocht je toch zorg nodig hebben, dan kunnen de kosten fiks oplopen. Neem als voorbeeld de aanvullende tandartsverzekering. Heb je nooit gebitsproblemen, dan kun je een aanvullende tandartsverzekering overslaan. Eén jaarlijkse controle zelf betalen, is goedkoper dan de jaarpremie. Maar als er moet worden geboord, lopen de kosten snel op als je niet bent verzekerd. 

Collectieve verzekering

Minima kunnen via de gemeente Amsterdam een collectieve naturapolis afsluiten bij Zilveren Kruis. Voordelen: €3,21 korting op de basispremie, de goedkoopste aanvullende verzekering is gratis en je krijgt korting op duurdere aanvullende verzekeringen. Er zijn goedkopere polissen maar die bieden minder vrije zorgkeuze.

Eigen bijdrage en eigen risico

Het eigen risico blijft €385,-. Heb je weinig zorg nodig? Dan kun je je eigen risico verhogen. Je betaalt dan minder premie. Dat is niet zonder risico’s. Heb je toch zorg nodig, dan lopen de kosten flink op vanwege het hoge eigen risico. Voor sommige medicijnen moet je een wettelijke eigen bijdrage betalen van maximaal €250,-. Ook voorzieningen als een bril of gehoorapparaat moet je gedeeltelijk zelf betalen.

Wisselen van zorgverzekering

Voor je wisselt: laat je goed informeren! Zorgverzekeraars kunnen aanvullende polissen weigeren aan chronisch zieken. Zorg dus dat je niet in een gat valt en oriënteer je goed. Je zorgverzekering opzeggen kan tot 31 december 2020. Uiterlijk 31 januari 2021 moet je een nieuwe verzekering afsluiten. Let wel: voor de collectieve zorgverzekering moet je je al op 31 december hebben aangemeld!

De Consumentenbond geeft op zijn site een helder overzicht van verzekeringen en premies. Voor meer informatie over de Amsterdamse collectieve zorgverzekering: bel 14020. 

MUG Magazine tracht regels zo helder mogelijk uit te leggen, maar kan door de complexiteit ervan niet altijd instaan voor de juistheid van informatie. Aan MUG-artikelen kunnen geen rechten worden ontleend. Dit geldt ook voor de genoemde bedragen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in