Strijd tegen voedselverspilling gaat door

0
984

Terwijl de allerarmsten maaltijden overslaan, gooien boeren en supermarkten goed voedsel weg. Het besef groeit dat het zo niet langer kan. Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, schieten als paddenstoelen uit de grond, ook in Amsterdam.


We verspillen veel voedsel. Per jaar verdwijnt er per persoon zo’n 34 kilo in de afvalbak. Alle Amsterdammers gooien jaarlijks meer dan 27 miljoen kilo voedsel weg. Tel daarbij op de dranken die we jaarlijks door de gootstenen wegspoelen: zo’n 45 liter per persoon. In Amsterdam zijn diverse initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. De corona-crisis maakt dat het allemaal anders moet. Toch staat het activisten-leven niet stil en gaat de strijd tegen verspilling door.

Buurtbuik

Amsterdam heeft sinds 2014 BuurtBuik, een initiatief om voedsel te redden, sociale contacten te bevorderen en minima te ondersteunen. “We bereiden een gezonde maaltijd van gered voedsel uit supermarkten en van groenteboeren en slagers”, zegt vrijwilliger Petra Walraven. “Die maaltijden zijn gratis en voor mensen die weinig hebben.” De maaltijden zijn normaal gesproken op locatie, maar door de corona-maatregelen is dat niet mogelijk. “Mensen komen de maaltijden halen”, vertelt Walraven. “Voor mensen die moeite hebben met reizen of bang zijn voor besmetting brengen we de maaltijden aan huis.” Alle Amsterdammers kunnen er van gebruikmaken, maar het is vooral bedoeld voor mensen met een smalle beurs. In alle stadsdelen zijn er afhaalpunten. De openingstijden variëren per locatie. Wil je weten waar en wanneer ze in jouw buurt actief zijn, kijk dan op buurtbuik.nl

Boeren voor Buren

De corona-crisis bracht een opmerkelijk initiatief voort: Boeren voor Buren. Stadspassers krijgen voor een klein bedrag een pakket met verse groente en fruit. Boeren zagen zich door de crisis geconfronteerd met overschotten. Tegelijk was de situatie bij sommige minima-gezinnen schrijnend. Abdelhamid Idrissi trok zich dit aan en richtte Boeren voor Buren op. De producten komen van boeren uit de Flevopolder. De pakketten zijn van goede kwaliteit maar voor verkoop in de supermarkt afgekeurd bijvoorbeeld omdat de komkommers te krom zijn. Er zijn pakketten van €4,95, €9,95 en €14,95. Je kunt de pakketten afhalen op zaterdag tussen 09.00 en 13.00 uur in Noord, Nieuw-West, Zuidoost en Oost. Voor meer informatie: boerenvoorburen.nl

Mealdeal020

Iets te veel gekookt? Social media is je vriend. Via de facebookgroep Mealdeal020 (vroeger bekend als Prakkie Over) kunnen Amsterdammers maaltijden weggeven aan hun stadgenoten en zo met anderen in contact komen. Let wel, je geeft het weg. Het is niet de bedoeling dat je geld vraagt! Je moet eerst lid worden van de groep. Wil je een maaltijd kwijt, dan plaats je een bericht via de verkoopfunctie van facebook. Vul als bedrag €0,- in, dan vermeldt Facebook er GRATIS bij. En maak een mooie foto van de maaltijd.

facebook.com/groups/prakkieover

Taste before you waste

Taste Before You Waste is sinds 2012 actief in Amsterdam. In betere tijden organiseert deze groep een scala aan activiteiten rondom voedselverspilling. Zo zijn er buurtdiners met eten dat van de vuilnisbak is gered, educatieve workshops en doet de groep eventcatering en presentaties. De corona-crisis maakt deze activiteiten helaas onmogelijk. Toch zit Taste Before You Waste niet helemaal stil. Er zijn online kookworkshops en cursussen over duurzaam omgaan met voedsel. Te volgen op tastebeforeyouwaste.org

Wil je weten welke voedselinitiatieven er nog meer zijn in Amsterdam?
vanamsterdamsebodem.nl biedt een overzicht.

Tips tegen voedselverspilling

– Met oud brood kun je nog veel meer doen dan alleen roosteren, tosti’s of wentelteefjes bakken. Wat dacht je van zelfgemaakt paneermeel of croutons voor in de soep?

– Bak een pizza. Weet je dat de pizza uitgevonden is als middel tegen voedselverspilling? De straatarme 17e-eeuwse Italianen verzamelden hun voedselrestjes op deegbodems en bakten dit.

– Stronken van broccoli zijn prima eetbaar. En aardappels met schil zijn heerlijk, bijvoorbeeld gepoft

– Koffiedik is vruchtbaar voor de grond. Je kopjes koffie zijn een prima alternatief voor pokon.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in